ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Το πραγματικό πρόβλημα με τα Σκόπια βρίσκεται στον αλυτρωτισμό

Κουτσούμπας: Το πραγματικό πρόβλημα με τα Σκόπια βρίσκεται στον αλυτρωτισμό

Το ζήτημα της ονομασίας συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση σε ρόλο μεσολαβητή προσπαθεί να διαπραγματευτεί με αφορμή το πρόβλημα του ονόματος, έτσι ώστε να μπορεί να μπει τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ η γειτονική δημοκρατία, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα».

Το πρόβλημα δεν λύνεται με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική».

Το πραγματικό πρόβλημα, κατά τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, βρίσκεται στην «υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων -που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί- και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό "διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού».

Ως προς τη θέση του κόμματος για την ονομασία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας διευκρίνισε ότι «αφ’ ης στιγμής διεξάγεται διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις. Επίσης δεν συμφωνούμε να υπάρχουν πολλές ονομασίες για διαφορετικές χρήσεις, γιατί κάτι τέτοιο αφήνει περιθώρια αλυτρωτικής προπαγάνδας. Πρέπει να υπάρχει μία κοινά αποδεκτή ονομασία».

Σχετικές ειδήσεις