Αλέξης Τσίπρας: Το 2018 μπορεί να είναι έτος-ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη

Newsroom Newsroom

Αλέξης Τσίπρας: Το 2018 μπορεί να είναι έτος-ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη

«Ευχαριστώ τον Πάολο Τζεντιλόνι για την σημερινή σύνοδο η οποία αναδεικνύει την σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία μας των χωρών του Νότου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Είναι κοινή πεποίθηση -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων αλλά είναι επίσης κοινή πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ευοίωνο με θαρραλέα και απαραίτητα βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στην Ρώμη.

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη

«Μόνο αν αλλάξει, η Ευρώπη θα έχει ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες. Θα αλλάξουμε αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη, αν δεν υπάρξουν οι ίδιες λαθεμένες πολιτικές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση, για να προλάβουμε την εκδήλωση νέων κρίσεων».

«Είναι σημαδιακό το ότι η κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο, Τελειώνει συμβολικά και ουσιαστικά με την έξοδο και της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018», υπογράμμισε.

Απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε επίσης σαφές ότι «πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη και για το μέλλον όχι με την γλώσσα της κρίσης, αλλά με εκείνη των αξιών και των οραμάτων για τους νέους της Ευρώπης. Με την γλώσσα της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας», διότι «αν κάτι λείπει, σήμερα, δεν είναι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί ότι «είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αφού «καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς κανόνες σύγκλισης, με αντίθετες πορείες».

Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε. «Σήμερα συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα νότια και ανατολικά σύνορα. Δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση αλλά και συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και με αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές».

Το Αιγαίο, περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας

Τέλος, σε ότι αφορά τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις υπογράμμισε με έμφαση: «Η ΕΕ πρέπει να δώσει το στίγμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας, του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ιδίως στη Μεσόγειο. Υπογραμμίσαμε την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό - εγώ και ο Νίκος- αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας διότι όλο και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Χρειάζεται να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ειδικό βάρος και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αναγκαίες αλλαγές, στην προοπτική της ενότητας αλλά και στην προοπτική μεγάλων, αναγκαίων τομών και θαρραλέων αλλαγών που χρειάζεται το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τα ελληνοτουρκικά, για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved