ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Θα βρούμε λύση με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας στην περιοχή

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Θα βρούμε λύση με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε τη Δευτέρα (22/01/2018) από τις Βρυξέλλες ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να λυθεί με μεγάλες ωφέλειες για την ελληνική διπλωματία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Το ζήτημα του ονόματος θα λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο».

«Είμαστε κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων», πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, «θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα FYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δεν λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε θετικά.

Σημείωσε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Κληθείς να σχολιάσει το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η προσέλευση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το συλλαλητήριο δεν έχει επίπτωση για το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας». «Ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου - άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι και δρα υποστηρικτικά σε κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων