Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο» μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο» μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις επαφές που είχε την Πέμπτη (25/01/2018) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ και το Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως εκτιμάται από την πλευρά της συγκυβέρνησης, ουσιαστικά μπήκε στις «ράγες» η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, στον δρόμο προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 αλλά και το τι θα συμβεί στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και με το ζήτημα της περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το «τρίγωνο» Αθηνών – Βρυξελλών – Ουάσινγκτον επαναβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωση στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας:

  • Η ολοκλήρωση της συζήτησης για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και
  • Ο καθορισμός των τελευταίων βημάτων λίγο πριν από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τι συζήτησαν Λαγκάρντ και Τσίπρας

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, χαιρέτισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».

Παράλληλα, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε σε ανάρτηση της αμέσως μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησαν να εργαστούν μαζί «για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε δήλωσή της, εν συνεχεία, τόνισε ότι αυτά είναι ουσιώδη «και για μια επιτυχή έξοδο από τη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα αργότερα μέσα στο έτος».

«Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων», ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών. «Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας από Νταβός: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο

Τσίπρας από Νταβός: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο

Μοσκοβισί: Στόχος μας η Ελλάδα να ξαναγίνει μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη

Το στίγμα έδωσε και ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση ότι «προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια “κανονική” χώρα στην Ευρωζώνη με μια ισχυρή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι: 

  • η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του european semester την 'Ανοιξη (δηλαδή στην πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά),
  • να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές.
  • να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. 

tsipras moscovici

Σημειώνεται πως οι κύριοι Τσίπρας και Μοσκοβισί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη (08/02/2018), οπότε ο Γάλλος Επίτροπος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και ως συνέχεια πυκνών επαφών τους προηγούμενους μήνες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με την Κρ. Λαγκάρντ στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν τότε στις κοινές δηλώσεις τους πως η τρίτη αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Και με τον Π. Μοσκοβισί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λισαβόνα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εκφράζει την ελπίδα του ότι «η ελληνική περίπτωση θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι».

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τον Αλέξη Τσίπρα