ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό: Ολοκληρώθηκ η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό: Ολοκληρώθηκ η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σκοπιανό - Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που έχει σήμερα, Σάββατο (27/01/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκησε περίπου 40 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου για τη Βουλή, από όπου θα προβεί σε δηλώσεις.

Η συντάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη θεωρείται τυπική καθώς πηγές της ΝΔ σημείωναν χθες ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση»

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

  • Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
  • Στις 13:30 τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
  • Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

Συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου: Στόχος η εθνική γραμμή και η ενότητα στο Σκοπιανό

Ενόψει αυτών ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για «οικοδόμηση εθνικής γραμμής» κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή (26/01) με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ωστόσο πως απαιτούνται ακόμα σημαντικά βήματα.

«Αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον πολύ πιο δύσκολο δρόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές, ενώ χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Επανέλαβε, δε, ότι το επόμενο διάστημα «θα επιμείνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Παυλόπουλος: Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα της Ε.Ε.

Την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της χώρας τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να λυθούν τα μεγάλα εθνικά θέματα.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα». Πρόσθεσε επίσης ότι οι μεγάλοι διχασμοί δημιουργούσαν τα θέματα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ελλάδας.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Τι ειπώθηκε στο μίνι Υπουργικό

Της επίσκεψης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγήθηκε η συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν το ονοματολογικό των Σκοπίων, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις, λίγες ώρες πριν τα τετ-α-τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς εμμένει στην άποψη της πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί μυστική διπλωματία και διχάζει τους Έλληνες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε καταφατικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια επόμενη φάση να εξεταστεί το αίτημα.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης -με τη συμμετοχή εννέα μητροπολιτών της βορείου Ελλάδος- αλλά και της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Κληρικών Ελλάδος που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, την Παρασκευή συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνεται πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα αποδεχτεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή οποιουδήποτε παραγώγου, μένοντας σταθερή στη θέση της που είχε κάνει γνωστή κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το ίδιο ζήτημα. Αναφορικά δε με τα συλλαλητήρια και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσωθεν από μητροπολίτες, η Εκκλησία της Ελλάδος σημειώνει πως τα μέλη της μπορούν να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια «κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Σχετικές ειδήσεις