ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί το σκέτο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Παππάς: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί το σκέτο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιζόμενος παραδοσιακά, ως πολιτικός χώρος, θα φέρει στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς, καθώς «πατριδοκάπηλοι δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας πως με γνώμονα αυτή την αρχή θα κινηθεί και στο θέμα της ονομασίας της των Σκοπίων.

«Η αδράνεια και η μετάθεση ενός ζητήματος στο μέλλον δεν βοηθούν κανέναν, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας θέματα», ανέφερε Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Κάνει λόγο για «κομφούζιο» σκέψεων, στρατηγικής και απόψεων της ΝΔ, σε αντίστιξη με τους ΑΝΕΛ που «έχουν αποδείξει την εθνική υπευθυνότητα και εντιμότητά τους», τονίζει ότι η κυβερνητική ενότητα είναι αρραγής και εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και άλλες δυνάμεις «θα στηρίξουν μια λύση που θα είναι λειτουργική».

Σημείωσε ότι ο Σ. Θεοδωράκης πήρε θέση επί του ζητήματος, προσθέτοντας «θα περιμένουμε να καλωσορίσουμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη στη θέση που παγίως έχει εκφραστεί από όλες τις κυβερνήσεις από το 1995 και μετά».

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η «εγχώρια Δεξιά» υπέστη ένα «μεγαλοπρεπές άδειασμα» από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικρίνει τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο γιατί «έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός του στον ΛΑΟΣ» αλλά και γιατί «δεν διστάζει να 'τζογάρει' με σοβαρά εθνικά θέματα».

Επίσης ο κ. Παππάς κάνει λόγο για «όψιμο και καιροσκοπικό πατριωτισμό» του κ. Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας ότι υπάρχει έγγραφο -Κανονισμός (ΕΟΚ) 3567/91 του συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 1991- με τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια χωρίς συνθετικά γεωγραφικά ή χρονικά που φέρει και την υπογραφή του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν είχε δεχθεί το σκέτο «Μακεδονία» για τα Σκόπια» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος στα δεξιά του πολιτικού συστήματος είπε ότι τα «θέματα» που έχει «πάλι η γαλάζια πολυκατοικία» δείχνουν ότι «ο "διαχειριστής" της δεν στέκεται καλά στη θέση του. Προφανώς ο τελευταίος, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να βρει χώρο στο "ρετιρέ της ΝΔ" για όλους».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις ευαισθησίες μερίδας του κόσμου, καλώντας τον ταυτόχρονα να μην γίνεται «βορά πατριδοκάπηλων που θέλουν να διχάσουν τον λαό προς ίδιον όφελος» και προσθέτοντας «αυτό το σοβαρό θέμα δεν αφορά όσους έχουν την σβάστικα στο μπράτσο, στη γλώσσα ή στο μυαλό».

Με αφορμή σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη για όσους «έχουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και με αντικειμενική αξία έως 270.000 ευρώ», ενώ για μετά το 2018 το θέμα θα συζητηθεί εγκαίρως «με αναζήτηση λύσης προς όφελος των πολλών».

Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2018 «ανοίγει μια καθαρή από νέα μέτρα ολοκλήρωση του προγράμματος», προσθέτοντας «μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα μεταφερθούμε αυτομάτως στη Γη της Επαγγελίας αλλά θα μπορούμε να βαδίσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία στο δικό μας δρόμο και να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Αντιδράσεις από το περιβάλλον Σαμαρά

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απάντησαν στις αναφορές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής επισημαίνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία μπερδεύονται. «Επί δεκαετίες κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπήρξε λέει «πολύ άκαμπτος» και δεν παρέδιδε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Τώρα άρχισαν να τον κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι δήθεν «παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας» στα Σκόπια, πριν καν υπάρξουν ως ανεξάρτητο κράτος» τονίζουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά προσθέτοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «ανακάλυψαν εμπορική συμφωνία με τη Σκοπιανή επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στις 2 Δεκέμβριου του 1991». Όπως λένε, «τέτοιες συμφωνίες υπέγραφαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ προσθέτουν πως «τα Σκόπια ζήτησαν επισήμως την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Δεκέμβριου 1991, δύο εβδομάδες αργότερα. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε απόφαση όλων των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ να μην αναγνωρισθούν με το όνομα της Μακεδονίας!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε λίγο τις ημερομηνίες, τις "Μακεδονίες" και τη γραμμή του! Που έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε και τους φταίει ο Σαμαράς. Που δεν άλλαξε ποτέ» τονίζουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού καταλήγοντας πως «κάνεις ποτέ δεν επικαλέστηκε τις δεκάδες τέτοιες συμφωνίες πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Είναι συνένοχοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους έχει τυφλώσει η ψύχωσή τους με τον Αντώνη Σαμαρά;» διερωτώνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις