ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Εμείς δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για το Σκοπιανό

Καλαφάτης: Εμείς δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για το Σκοπιανό

Την έντονη ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό εκφράζει ο Σταύρος Καλαφάτης χαρακτηρίζοντας επιπόλαιη την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο όπως είπε προεξοφλεί λύση.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ τονίζει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» πως ακόμα κι αν συμφωνήσει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην εγκατάλειψη κάθε θέσης που συνιστά σφετερισμό της ιστορίας μας και στην αλλαγή του ονόματος, χρειάζεται- και δεν έχει, όπως λέει, αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Προσθέτει μάλιστα πως «είναι ακόμα πιο ανεύθυνο να καταλογίζουν την ευθύνη της εκκρεμότητας στην ελληνική πλευρά» και τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνούν στην κυβέρνηση πως «η πίεση μεταφέρθηκε στα Σκόπια και η Ελλάδα μπορεί σήμερα να διαπραγματεύεται από πλεονεκτική θέση επειδή ο Κώστας Καραμανλής- με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη- αντιτάχθηκε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατάφερε, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, να κάνει συμμαχική, την ελληνική θέση: «Πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης».

Ο κ. Καλαφάτης δηλώνει ανοιχτά πως δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να διαχειριστεί το θέμα καθώς όπως λέει υπήρχαν ήδη ανησυχητικά δείγματα από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν κ. Τσίπρας, στο Βελιγράδι, έχριζε τους Σκοπιανούς απογόνους των Μακεδόνων και δήλωνε πως του αρκούσε να πουν πως δεν είναι οι μόνοι. «Δεν ξέρω πώς και γιατί κατασκεύασε τη φράση αυτή. Ξέρω, όμως, ότι είναι ανιστόρητη και υπονομευτική. Την «έπιασαν», άλλωστε, λίγο αργότερα, οι Σκοπιανοί και, εκεί που μας χρωστάγανε, είχαν αρχίσει να ζητάνε και το αμπέλι. Φοβούμαι πως αύριο θα τη βρούμε μπροστά μας» δηλώνει προσθέτοντας πως για τη ΝΔ στο πακέτο της λύσης, η έμπρακτη αναγνώριση της πραγματικότητας αυτής από τους Σκοπιανούς ήταν πάντα απαράβατος όρος.

Τέλος ο κ. Καλαφάτης δηλώνει πως το Σκοπιανό μόνο σαν πρόσχημα πρόωρων εκλογών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κυβέρνηση ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κ. Τσίπρας θα «δραπετεύσει» μέσα στο 2018, αφενός, όπως λέει, για να προλάβει την εφαρμογή του 4ου Μνημονίου στο οποίο έβαλε νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου 5,2 δισ. ευρώ και αφετέρου γιατί η χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πιο δύσκολη για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις