Μπουτάρης για Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης

Newsroom Newsroom

Μπουτάρης για Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης

«Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε (στην κυβέρνηση), από τα πεζοδρόμια και από τις αίθουσες των φόρουμ, πώς θα κάνει τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις βοηθούν στο δημόσιο διάλογο και ότι η δική του θέση είναι «σύνθετο όνομα» στη βάση της γραμμής στο Βουκουρέστι το 2009, και η εφαρμογή των κανόνων της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με συμφωνία σε πρώτη φάση για το όνομα και σε δεύτερη φάση με την συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των προβλεπομένων.

Καλαφάτης εναντίον Μπουτάρη για το συλλαλητήριο: «Ο δήμαρχος οφείλει δύο συγγνώμες»

Τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ονοματολογικό, ώστε ξεκάθαρα να μην υπονοεί αλυτρωτισμό, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως όχημα εκδήλωσης επεκτατικών βλέψεων άλλων, εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται μακρύς χρόνος διαπραγμάτευσης, σε αυτή τη βραδεία και άλλοτε επισπευδόμενη διαπραγμάτευση, επιμένω ότι η θέση ενάντια στον αλυτρωτισμό δεν μπορεί να υπάρξει με διατήρηση, ή παραχώρηση του ονόματος» είπε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί το όνομα, με κανέναν προσδιορισμό».

«Τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται σε ορθή βάση, εάν υπάρχει εθνική συνεννόηση και μέχρι στιγμής ο πολιτικός κόσμος δείχνει μια αδυναμία να συνεννοηθεί, ώστε να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή» συνέχισε ο κ. Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται από κάποιους, είτε «πατριδοκάπηλοι», είτε «προδότες», επειδή, είτε απορρίπτουν, είτε αντιθέτως προτείνουν, λύση σύνθετης ονομασίας.

Την ανάγκη να αναζητηθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» στη βάση «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό, ή χρονικό προσδιορισμό» και «μιας σειράς άλλων ρυθμίσεων που να ακυρώνουν ενέργειες αλυτρωτισμού», τόνισε για το θέμα ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Πρόσθεσε, ότι εάν υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία μπορεί να γίνει με τον παρακάτω τρόπο: «η νέα συνθήκη, η οποία θα περιέχει το σύνολο των ρυθμίσεων» να κατατεθεί επικυρωμένη στον ΟΗΕ και στη συνέχεια, η «διεθνής» αυτή συνθήκη, να οδηγεί με τις «δεσμευτικές» της ρυθμίσεις στην τροποποίηση, «στο μέτρο που είναι αναγκαίο», του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προταχθεί η τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι αυτός που θα την προτάξει, ουσιαστικά θα λέει ότι δεν επιθυμεί λύση, «εάν λάβει κανείς υπόψη τις διαδικασίες που απαιτούνται».

«Να επιδιωχθεί μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους, με κοινή συναίνεση, που θα ανοίξει τις διαδικασίες συνεργασιών με τα Σκόπια και ευρύτερα στα Βαλκάνια και να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» τόνισε ο εκπρόσωπος του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών», Παναγιώτης Δημητρακάς και συμπλήρωσε: «Κάτι το οποίο θα φέρει μια νέα κατάσταση συνολικά στα Βαλκάνια και βοηθά και τη χώρα μας στην ανάπτυξη και στις οικονομικές ανταλλαγές».

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Έτσι θα ζούμε στο μέλλον (pics)

09:53

Κορονοϊός: Τρομακτική ανακάλυψη - Δείτε τι συνέβη σε ασθενείς που έγιναν καλά (pics)

09:50

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το e-mail ΜΗΝ το ανοίξετε (pics)

09:49

Κορονοϊός: Δεν πίστευαν στα μάτια τους - Δείτε τι εμφανίστηκε στους δρόμους (pics)

09:49

Κορονοϊός: Μεταδίδεται και μέσω αέρος; - «Καμπανάκι» από τον Π.Ο.Υ. (pics)

09:49

Κορονοϊός: Απίστευτο - Δείτε τι ξεπουλάει στα sex shops εν μέσω πανδημίας (pics)

09:49

Κορονοϊός: Μήπως έχω «κολλήσει» και δεν το ξέρω; Προσοχή σε αυτά τα 7 συμπτώματα (pics)

09:48

Κορονοϊός: Σταμάτησαν ποδηλάτη για έλεγχο - Δεν φαντάζεστε πώς αντέδρασε (pics)

09:48

Κορονοϊός - Μύκονος: 69χρονη το πρώτο κρούσμα στο νησί - Ιχνηλατούν τις επαφές της

09:46

Γιατί άλλαξε το σήμα της Mercedes;

09:40

Κορονοϊός - Κεραμέως: Πανελλαδικές με μειωμένη ύλη - Ενδεχόμενο παράτασης «λουκέτου» στα σχολεία

09:33

Οι Έλληνες το «έριξαν» στις ερωτικές ταινίες - Τα στοιχεία του Σειρηνάκη (photos)

09:33
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved