ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Η δικογραφία, οι καταθέσεις και οι διαδρομές μαύρου χρήματος σε Ελβετία και Κύπρο

Σκάνδαλο Novartis: Η δικογραφία, οι καταθέσεις και οι διαδρομές μαύρου χρήματος σε Ελβετία και Κύπρο

Υπόθεση Novartis | Ειδήσεις: Στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα της δικογραφίας που πήγε στη Βουλή - Ποιους εμπλέκουν με μίζες - Ποιες διαδρομές μαύρου χρήματος ερευνούν οι αρχές σε Ελβετία και Κύπρο - Τι λένε οι μάρτυρες για κρυφά ραντεβού πρώην κυβερνητικών παραγόντων με ανθρώπους της Novartis - Στα άκρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την υπόθεση -Τη στιγμή που διαρρέουν οι καταθέσεις των προστατεύομενων μαρτύρων για τα εμπλέκομενα πρόσωπα, τα δύο μεγάλα κόμματα δημιουργούν κλίμα πόλωσης, μέσω ενός αδυσώπητης διαμάχης με σκληρές δηλώσεις και ανακοινώσεις.

H τελευταία εξέλιξη γύρω από το περίφημο σκάνδαλο, θέλει τις εισαγγελικές αρχές να ψάχνουν λογαριασμούς σε Ελβετία και Κύπρο.

Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχειά για διακίνηση πολιτικού χρήματος προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι ατεκμηρίωτες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η εισαγγελία διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα παράλληλα, αναζητεί εξωχώριες εταιρίες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη δικαιοσύνη.

Κατά τα λοιπά, όπως έχουμε ήδη γράψει, τα ονόματα των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Κώστα Καραμανλή, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα και Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, στις ένορκες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων –του Μάξιμου Σαράφη και της Αικατερίνης Κελέση- της υπόθεσης Novartis.

H κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη»

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα εμβόλια της γρίπης αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μιλάει ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Αρχικά, ο μάρτυρας αναφέρεται στην εταιρία Novartis και στο Πρόγραμμα Ημέρες Υγείας, το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα. Η σχετική ανάθεση είχε γίνει από το υπουργείο Υγείας.

μαξιμος σαραφης 1 copy

Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Το ποσό αυτό, όπως είπε ο μάρτυρας θα κάλυπτε τις κάτωθι υπηρεσίες:

Α. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά
Β. Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε
Γ. Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Mετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε
Δ. Εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν

Όπως εξηγεί ο ίδιος, για μια συνέντευξη Τύπου αξίας 5.000 ευρώ «η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ. Ο «Μάξιμος Σαράφης» δίνει και ονόματα συνεργατών του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΦΗ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

μαξιμοσ σαράφης 3

Κατά την κατάθεσή του, ο μάρτυρας «Σαράφης» αναφέρεται και στο στέλεχος της Novartis που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρίας Κωσταντίνο Φρουζή.

«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρίας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλισης της ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας» είπε ο μάρτυρας, και συμπλήρωσε: «Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας».

Την ίδια ώρα, ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει ότι επί υπουργίας Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω KΕΕΛΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεοδώρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2008-2009, η Novartis είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά από αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΝΠΟ του κινδύνου πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα.

«Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό» είπε στην κατάθεσή του.

Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος:

-Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων

-Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Οι κατά... Σαράφη δωροδοκίες

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε τους:

1) Θ. Παπαδημητρίου

2) τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο και

3) τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως, το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Τι κατέθεσε για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τις σχέσεις του με τον Φρουζή

Στη συνέχεια, όμως, σε κατάθεση στις 15-1-2018 αναφέρεται και στο όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, ισχυριζόμενος ότι ο τότε υπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν «απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails».

Σαράφης για Λοβέρδο 2

«Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό» λέει ο μάρτυρας, που παράλληλα αναφέρει ότι «είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης».

Σαράφης για Λοβέρδο 3

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων (GILENYA και TASIGNA 150). «Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις 21.07.2011 και ώρα 20:52 εστάλη μήνυμα προς τον τότε πρόεδρο της Novartis Ελλάς Arnout Ploos van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Novartis Ελλάς Miguel Freire με τίτλο ‘please take into account’ (παρακαλώ λάβετε υπόψη). Πιθανολογώ, δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρονταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του, ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους του τμήματος) για τον προϋπολογισμό του έτους 2012» λέει ο ίδιος, που ισχυρίζεται επίσης ότι ο Φρουζής αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους «σχετικούς τομεάρχες υγείας, διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας».

Σαράφης για Λοβέρδο 4

Όπως φαίνεται από την κατάθεση, ο Arnout Ploos van Amstel απάντησε θετικά. «Με βάση το κέρδος που είχε η Novartis από την πρόωρη κυκλοφορία των ανωτέρω φαρμάκων στην Ελλάδα, με βάση το γεγονός ότι η μητρική Novartis είχε τεράστιο όφελος εκ του ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα καθίστατο χώρα αναφοράς των ανωτέρω προϊόντων για 29 άλλες χώρες, ανεβάζοντας έτσι την τιμή που θα έπαιρναν εκεί τα ίδια προϊόντα, με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για υπουργό, θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν μπορεί να ήταν κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά» λέει ο μάρτυρας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Ο «Mάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει, ακόμη, ότι υπό της υπουργίας του Λοβέρδου η Novartis Ελλάς «δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του το σύμβουλό του Νικόλαο Μανιά, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Novartis Ελλάς».

Κάνει δε λόγο και για δωροδοκία του τότε υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για να μην εγκριθεί η χρήση ανταγωνιστικού σκευάσματος. «Η Novartis Ελλάς, προκειμένου να μην προχωρήσει αυτό δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου».

Άδωνι, Σαμαρά, Στουρνάρα εμπλέκει η «Αικατερίνη Κελέση»

Η μάρτυρας έκανε λόγο και για ακόμη μια συνάντηση μεταξύ του Φρουζή και του κ. Γεωργιάδη την 30-9-2013, ισχυριζόμενη ότι αυτό προκύπτει από τις σχετικές σημειώσεις του πρώην στελέχους της εταιρίας.

Αικατερίνη Κελέση 2

«…Σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού (Ο Φρουζής) με τον κ. Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική» είπε η μάρτυρας, και συμπλήρωσε: «Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά από την κύρια συνάντηση του υπουργού με τον Φρουζή και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιριών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει».

Παράλληλα, η μάρτυρας ισχυρίζεται ότι σε ιδιόχειρες σημειώσεις του αναφέρεται και σε «συνάντηση 30 λεπτών με τον Ιωάννη Στουρνάρα».

«Και εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέσει ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο» είπε η ίδια.

Στην ίδια ένορκη κατάθεση η μάρτυρας μιλάει για συνάντηση του κ. Φρουζή με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αικατερίνη Κελέση 3

«Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητό του (αν θυμάμαι καλά μάρκας BMW χρώματος μαύρου) και για τον λόγο αυτόν έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φορυζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραφεία του γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επίκειται άμεσα η άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στον χώρο στάθμευσης του Μεγάρου» δήλωσε η γυναίκα στους εισαγγελείς.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΛΕΣΗ

Η κατάθεση αυτή έγινε, όπως φαίνεται, στις 28/1/2018.

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι) σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του κ. Γεωργιάδη και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Α. Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα περίπου» είπε η ίδια.

Κελέση για: Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και τη σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου

Σε άλλη της κατάθεση η Κελέση κάνει λόγο για χρηματισμούς και εμπλέκει και τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητή του ΙΚΑ:

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι) σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του κ. Γεωργιάδη και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Α. Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα περίπου» είπε η Αικατερίνη Κελέση , και συμπληρώνει: «Άλλο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα ότι έχει χρηματιστεί κατ’ επανάληψη με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινων φακέλων με μαύρες τσάντες, την περίοδο από το έτος 2010 έως το έτος 2013 ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τέως διοικητής του ΙΚΑ».

Η ίδια μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος έλαβε τουλάχιστον 600.000 ευρώ από τη Novartis. «Ο χρηματισμός του γινόταν στο γραφείο του στο ΙΚΑ από τον ίδιο τον Φρουζή, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis. Τουλάχιστον μια φορά, τα χρήματα δεν δόθηκαν στα χέρια του αλλά σε υπάλληλο της γραμματείας του, μέσα σε κίτρινο φάκελο, καθόσον ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη και δεν μπορούσε να διακόψει. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος περιείχε περίπου 30.000 ευρώ» είπε η ίδια, σε κατάθεση στις 4-2-2018.

Σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 5-2-2018, η ίδια μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρία MINDWORK, συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Ιωάννη Στουρνάρα. «Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών, το έτος 2012. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή 2012-2014, η MINDWORK συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στο χώρο της υγείας, τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες και ιδίως η Novartis» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρία MINDWORK ήταν «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών […]» κατέθεσε η μάρτυρας, και συνέχισε: «Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με το Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω ΜINDWORK».

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σε δήλωσή του on camera, είπε χαρακτηριστικά: «Σε μια Δημοκρατία η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis».

Και συνέχισε: «Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

«Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το κράτος δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά», είπε.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τέταρτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά, να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος δικαίου».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως «αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών», και πρόσθεσε ότι «σε μια Δημοκρατία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς, ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας».

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μέγαρο Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης...

«Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει», απάντησαν στον κ. Μητσοτάκη πηγές του Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης (07/02).

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στο σχόλιο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε δηλώσει: «Στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο».

Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχολιάζει: «Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…»

maximou

«Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει», κατέληξαν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ειδήσεις