ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Υπόθεση Novartis: Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η κατάθεση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη (08/02/2018) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας για την περίοδο 1997-2014.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθετε ως μάρτυρας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κλήθηκε όμως να απαντήσει και για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, με βάση καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ερωτηθείς εάν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την ελβετική εταιρεία ώστε να επισπεύσει ως υπουργός Υγείας την αποπληρωμή της με το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis -όπως και σε όλες τις φαρμακευτικές στις οποίες όφειλε το Δημόσιο- αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ και δήλωσε πως η αποπληρωμή κατέστη απαιτητή λόγω μνημονιακής υποχρέωσης. «Πληρώσαμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013, ένα μεγάλο ποσό. Περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς» κατέθεσε στην Εξεταστική και προσέθεσε: «Εάν έδινα μόνο σε μια εταιρεία και δεν έδινα σε καμία άλλη θα είχε γίνει χαμός... Δείτε εάν υπήρχε την εποχή εκείνη καμία αντίδραση».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι «δεν φοβάται το δικαστήριο». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική, ζήτησε να κινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συγκρότηση προανακριτικής.

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος δέχεται την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για την υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει με μια δήλωσή μου άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Εγώ και να θέλω δεν θα μπορούσα, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών να δικαστώ παρά μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο... Εγώ θα κάνω το παν για να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να δικαστεί, δεν θέλω καμία ασυλία και καμία παραγραφή» είπε και προσέθεσε «εγώ θέλω να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, να ανοίξει αυτή η υπόθεση και μετά να κλείσει με ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις