ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού

Τσίπρας για Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού

Αλέξης Τσίπρας | Σκοπιανό: Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα (12/02) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε εκτενώς στο Σκοπιανό και παραδέχτηκε ότι το συλλαλητήριο ήταν μεγάλο και πως «η κυβέρνηση δεν το αγνοεί όπως και κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα».

Αναρωτήθηκε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός: «Ποιο ήταν το μήνυμα του συλλαλητηρίου; Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Εάν είναι αυτό, τότε κρούουν ανοιχτές πόρτες. Εάν το μήνυμα είναι όχι λύση, είναι λάθος και σε βάρος εθνικών συμφερόντων. Εάν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Διότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε καμία από το 1992 ή μετά δεν αντιμετωπίζει το δίλημμα να δώσει αυτό το όνομα, διότι η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη και στην οποία το “Μ” είναι Μακεδονία».

«Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι που δόθηκε από άλλους, αλλά να πάρει πίσω, δηλαδή να πείσει τους γείτονες να δεχθούν ένα όνομα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση γεωγραφική ή εθνική με την ελληνική Μακεδονία και να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας όπως είναι ξεκάθαρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία και όπως αποτυπώθηκε και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη, που άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις