ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2018: Αντίστροφη μέτρηση - Γράφει και σβήνει ονόματα ο Τσίπρας

Ανασχηματισμός 2018: Αντίστροφη μέτρηση - Γράφει και σβήνει ονόματα ο Τσίπρας

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις - Ποιοι περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο, ποιων η καρέκλα… τρίζει και ποιοι έχουν ήδη έτοιμο το κοστούμι

Φουντώνουν τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου, που είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση της ίδιας αλλά και του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, η ανάγκη ανασχηματισμού γίνεται επιτακτική.

Παρόλο που ο ανασχηματισμός δεν φαινόταν στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού, μιας και δεν πιεζόταν από κάπου και η κυβέρνηση είχε βρει μια σταθερή ρότα, οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής φέρνουν τα πάνω - κάτω στο οργανόγραμμα του Μαξίμου.

Η απόφαση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας (26/02). Η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, η κόπωση που έχει εμφανίσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η «ορφανή» θέση του υφυπουργού Παιδείας, η δυσαρέσκεια για τουλάχιστον τρεις υπουργούς, αλλά και η μεταμεσονύχτια παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να βγάλει… τεφτέρι και να αρχίσει την «αξιολόγηση» των υπουργών του.

O Αλέξης Τσίπρας «σκανάρει» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να αναλάβουν υπουργείο ενώ εξετάζει και πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά. Ταυτόχρονα, τσεκάρει και τους νυν υπουργούς για το ενδεχόμενο να τους μετακινήσει σε άλλο υπουργικό θώκο, αποφεύγοντας ωστόσο ενδεχόμενες καραμπόλες που θα επιφέρουν αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Πιθανότερη ημέρα για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θεωρείται η Τετάρτη, αν και πάντα ο πρωθυπουργός διατηρεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού.

Οι πληροφορίες, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι στοχευμένος και διορθωτικός και σε καμία περίπτωση δομικός.

Ποιοι όμως θα αναλάβουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια;

Τις τελευταίες ώρες φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία διάφορα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και έχουν καταγραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά το νευραλγικό υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, φέρονται να έχουν προταθεί τα ονόματα των υφιστάμενων του κ. Παπαδημητρίου, Αλέξη Χαρίτση και Στέργιου Πιτσιόρλα ενώ «παίζει» και το όνομα του Τρύφωνα Αλεξιάδη και μάλιστα με πολύ σοβαρές πιθανότητες.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι σχεδόν βέβαιη η αντικατάσταση του κ. Γιάννη Μουζάλα. Ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα ότι έχει κουραστεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ, θυμίζουμε ότι προ ημερών εισήχθη στο νοσοκομείο με υπερκόπωση. Τα ονόματα που ακούγονται για να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιό του είναι του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, αλλά και του νυν αναπληρωτή υπουργού Προστασία του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκαλούσε ντόμινο παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός.

Όσο για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε πρόσωπο νεαρό σε ηλικία, με επιστημονικές γνώσεις και άφθαρτο πολιτικά. Άλλωστε, το… ρίσκο με την τοποθέτηση της νεαρής υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας του έχει βγει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που έμεινε «ορφανή» μετά την παραίτηση Ζουράρι, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει πάλι κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Θέμα, επίσης, υπάρχει με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία όλα δείχνουν πως θα αντικατασταθεί, ενώ παράπονα ακούγονται και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος τις τελευταίες ώρες φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικές ειδήσεις