ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία: Κανείς δεν παίζει με την Ελλάδα

Βουλή - Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία: Κανείς δεν παίζει με την Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας | Βουλή:Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις σφοδρότατες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη διαμάχη να εστιάζει αρκετές φορές στο πεδίο του χειρισμού των εθνικών θεμάτων, καταψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (08/03) η πρόταση της ΝΔ, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπήςπροκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη σχετικώς με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΦΤΗΝΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ» - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ!»

Το τελικό αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας

  • Για την παραπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή: 86 υπέρ, 151 κατά, 1 παρών (ψήφισαν 267, έγκυρα: 238, άκυρα: 29)
  • Για την παραπομπή του Ανδρέα Ξανθού: 88 υπέρ, 141 κατά, 1 παρών (ψήφισαν 267, έγκυρα: 234, άκυρα 33)
  • Για την παραπομπή του Παύλου Πολάκη: 86 υπέρ, 149 κατά, 1 παρών (ψήφισαν 267, έγκυρα, 236 άκυρα: 31)

Νωρίτερα, αναφερόμενος στις εξελίξεις ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το χειρισμό επί των εθνικών θεμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη στάση», ενώ παράλληλα έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Θέλω από αυτό το βήμα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή της ΑΟΖ. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει κι αυτό ας το καταλάβουν όλοι».

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν τολμά να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν. Ζήτησε, επίσης, να «μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης».

«Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο, πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας. Πράγματι αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αυτή την συμπεριφορά αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυροί ηγέτες», ωστόσο όπως είπε, με έναν δύσκολο γείτονα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας συνέκρινε το περιστατικό με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, με την κρίση των Ιμίων το 1996.

«Δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε προβλήματα. Πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε σύρραξη με την Τουρκία. Όμως εγώ την επόμενη μέρα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ομόλογο μου. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός συνομίλησε με τις ΗΠΑ και τις ευχαρίστησε και είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «τότε η Ε.Ε. παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα είχαμε την απολυτή καταδίκη».

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Φτηνός αντιπερισπασμός η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική»

«Μας κοιμήσατε επί 35 λεπτά, ευτυχώς στο τέλος ανεβάσατε στημένα του τόνους, με βάση το κείμενο που σας ετοίμασαν κάποιοι, για να μας πείτε να ντραπούμε», είπε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «άσκηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis».

«Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψετε ποτέ;», είπε εξάλλου ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα πάρω τον Ερντογάν τηλέφωνο, όποτε κρίνω σωστό

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Όλα όσα είπατε καταδεικνύουν αυτό που σας είπα εγώ. Τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο θα τον καλέσω όποτε κρίνω σωστό και σε συννενόηση με την ηγεσία του στρατεύματος. Δεν θα αναδείξω ένα συνηθισμένο μεθοριακό περιστατικό σε μέγα διπλωματικό γεγονός. Σοβαρευτείτε, επιτέλους, κύριε Μητσοτάκη».

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

«Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, κύριε Μητσοτάκη»

Για εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας πολιτικός της άκρας δεξιάς», κατέληξε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στηρίξτε την Προανακριτική, για να έρθουν όλα στο φως

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά την πρωτολογία του το απόγευμα της Πέμπτης (08/03/2018) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη.

«Κύρια έγνοιά μου είναι πώς θα κάνουμε καλύτερη την πατρίδα για το καλό των πολιτών. Εσείς, όμως έχετε άλλες προτεραιότητες: αντί να κάνετε τη χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο, τη μετατρέπετε σε ένα μόνιμο δικαστήριο για όλα όσα συνέβησαν στο χθες. Θέλετε να παράγετε διαρκώς ένταση και διχασμό. Μόνο που αυτό συνιστά μια αδιέξοδη πολιτική κύριε Τσίπρα και αυτό σας το είπαν και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Στην υπόθεση της Novartis κρύβεστε πίσω από μια πλειοψηφία, η οποία έχει ημερομηνία λήξης και δεν θέλει να πέσει φως στο σκοτάδι».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεσή του προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για εσάς δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε ποιους ελέγχους κάνατε; Ποιο κύκλωμα ξηλώσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε αγωγή κατά της Novartis ζητώντας αποζημίωση; Ποιές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ελέγξατε; Δεν κάνατε απολύτως τίποτα».

Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγράφησης, ανέφερε: «Ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε σχεδόν 50%! Από τις 5,3 εκατ. μηνιαίως το 2014, σε 6,3 εκατ. το 2016 και συνέχισαν να αυξάνονται και το 2017. Όχι μόνο δεν νοικοκυρέψατε την κατάσταση, αλλά η υπερσυνταγογράφηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

«Tο μόνο που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της Υγείας στην υπηρεσία τους. Και οι διορισμοί ιδιοκτητών βουλκανιζατέρ στα δημόσια νοσοκομεία, με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας!», συνέχισε σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Κάντε εκλογές, αν τολμάτε!»

«Ο κ.Τσίπρας, όταν κατάλαβε ότι κατέρρευσε η μεθόδευση περί ποινικών ευθυνών, μίλησε για πολιτικές ευθύνες. Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Κάντε εκλογές αν τολμάτε και θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού, για τους καταστροφικούς χειρισμούς στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής σας», είπε σε αυστηρό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρεφόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Είστε τυχοδιώκτες της πολιτικής και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το είχατε. Αποδείχτηκε με τα ταξίδια στη Βενεζουέλα παρέα με ειδικούς σε offshore. Τους στημένους διαγωνισμούς τηλεοπτικών αδειών, την ανοχή στο λαθρεμπόριο. Τη συμμαχία με βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου & τους μεσάζοντες που ξαναβάλατε στο ΥΠΕΘΑ».

«Να συσταθεί εδώ και τώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, κάνοντας λόγο για μια «μονίμως απούσα κυβέρνηση από τα εθνικά θέματα».

«Εκφράζω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές του. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και δυσχεραίνει τις ήδη επιβαρυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ανικανότητα σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Αυτό δείξατε από το θέμα των Σκοπίων μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναρωτιέμαι, συνεχίζετε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Ερντογάν στην Αθήνα;», είπε.

«Στέλνω ένα σαφές μήνυμα προς όλους: Οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανέναν, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανέναν ως αδυναμία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμπλήρωσε δε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Να προχωρήσετε άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως έχουμε προτείνει από το 2016. Για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «στους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο αύριο και όχι η ένταση και η πόλωση».

«Είμαστε μία ήρεμη δύναμη και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ευημερία σταθερότητα και ασφάλεια. Πριν από δύο χρόνια κάλεσα τους Έλληνες να συνυπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας, που την έχει ανάγκη για να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει τα καλύτερα. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα δώσω ούτε μία υπόσχεση που δεν μπορώ να τηρήσω και έτσι θα συνεχίσω. Υπόσχομαι σε όλους ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μην μείνει κανένας πίσω. Υπόσχομαι ίσες ευκαιρίες σε όλους και κυρίως μία οριστική ρήξη με το χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ανεύθυνη η κυβέρνηση - Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα και προχειρότητα και ρώτησε αν είναι ευχαριστημένος ο κ. Τσίπρας από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μετά το περιστατικό στον Έβρο.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειες τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού. Στην οικονομία σας πληρώσαμε με 2 άχρηστα μνημόνια στα εθνικά θέματα όμως μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνο», σχολίασε προσθέτοντας πως ζητούμε «σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας όπως έχουμε προτείνει από το 2016», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, και τόνισε πως «δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης».

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό πως δίχασε τον ελληνικό λαό. «Κατηγορήσατε τον ελληνικό λαό που διαμαρτυρήθηκε για το μακεδονικο ως φασίστες και όχλο», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε: «Πώς μπαίνετε στη συζήτηση χωρίς να έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεσή μας;».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό επιπόλαιο και τον κατηγόρησε πως επιλέγει να συμπορευθεί «με έναν άνθρωπο που είναι, σήμερα, απών και δεν σας ενώνει τίποτα ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη για την καρέκλα», εννοώντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις