ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα κρίνονται την Τετάρτη

Όλα κρίνονται την Τετάρτη

Ένα απίστευτο θρίλερ διαπραγματεύσεων και αγωνιωδών αναζητήσεων μιας λύσης στην κρίση χρέους εν μέσω διχογνωμιών εκτυλίχθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ένας μαραθώνιος, ο τερματισμός του οποίου θα διαφανεί την Τετάρτη, όπως αισιοδοξούν οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συγκεκριμένη ημέρα αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία και η χώρα μας για να πληροφορηθεί το μέγεθος «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και αν τελικά επιβεβαιωθεί πως θα περάσει η γερμανική γραμμή για απομείωση του χρέους μεγαλύτερη του 50%, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων περιελάμβανε πολύωρες συνεδριάσεις των ανώτατων κοινοτικών οργάνων, όπου και εκφράστηκαν οι διαφωνίες που χωρίζουν Γαλλία και Γερμανία, κυρίως στο θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μέρκελ-Σαρκοζί

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου της Κυριακής προσπάθησαν να δείξουν ότι, ξεπερνούν τις διαφορές τους και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως θα καταλήξουν σε βιώσιμη λύση για το χρέος.

Πάντως οι δυο ηγέτες, που θα παρουσιάσουν το σχέδιο στον Έλληνα πρωθυπουργό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, φάνηκαν εκ νέου αυστηροί προς τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες κάνοντας και πάλι λόγο για τροποποίηση των κοινοτικών συνθηκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπαν, η λύση για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη ενώ κατά την Μέρκελ η Ευρώπη βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Το «κούρεμα»

Ένας αριθμός κρατών, με πρώτη τη Γερμανία, ζητούν «κούρεμα» 60%, ενώ κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που οι τράπεζές της έχουν σημαντική έκθεση στην Ελλάδα, προτάσσουν ένα «κούρεμα» κοντά στο 40%.

Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά και από μια πιθανή εξάπλωση της κρίσης.

Ο συμβιβαστικός Βαν Ρόμπεϊ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί γερμανο-γαλλικής κόντρας για τις τράπεζες λέγοντας πως είδε Μέρκελ και Σαρκοζί να εργάζονται με αποφασιστικότητα και πνεύμα συνεργασίας με τους άλλους ηγέτες.

Κατά τα άλλα δήλωσε αισιόδοξος για μια «συνολική λύση» την Τετάρτη.

Η Σύνοδος των Βρυξελλών κατέληξε και στην ανάδειξη του Βέλγου πολιτικού ως προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.