Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από το Καστελλόριζο: «Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν»

Newsbomb

Ηχηρό μήνυμα, υψηλού συμβολισμού, του πρωθυπουργού στην Τουρκία - «Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη της χώρας - Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή γης», τόνισε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για την έξοδο από τα Μνημόνια - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ.

Αυστηρό μήνυμα αποφασιστικότητας και φιλίας προς την Τουρκία έστειλε την Τρίτη (17/04/2018) από το ακριτικό Καστελλόριζο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τη γείτονα χώρα να εγκαταλείψει άμεσα την οδό των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ' άκρη σε άκρη τούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση του Newsbomb.gr είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από τα Μνημόνια.

Δείτε τι μεταδίδει από το Καστελλόριζο ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr, Βασίλης Σκουλαράκος

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε προκλητικές συμπεριφορές. Θέλω να περάσω από αυτό τον τόπο: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κάνεναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ' άκρη σε άκρη τούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν παραχωρούμε ούτε μια σπιθαμή γης από το Καστελλόριζο ως τους Οθωνούς κι από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο: «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια. «Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις», ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος και το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας. Τούτη την ώρα θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε οι δύο πλευρές τον Τουρισμό και το Εμπόριο και όχι να υπάρχει αυτή η ένταση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την αρχή της ομιλίας του στην ιστορική σημασία που διαδραμάτισε το Καστελλόριζο ανά τους αιώνες και έκανε ειδική αναφορά στην «άδικη», όπως είπε, σύνδεση του νησιού με την έναρξη των Μνημονίων το 2010.

«Είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Καστελλόριζο, που μπορεί να βρίσκεται πολλά μιλιά στην πρωτεύουσα της χώρας, όμως διαπίστωσα ότι εδώ χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ελλάδας.Η Κυρά της Ρω κράτησε ψηλά τη σημαία και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες όπου γης. Ο τόπος αυτός αδίκως συνδέθηκε με την έναρξη των δύσκολων χρόνων του Μνημονίου. Η Ελλάδα καταφέρνει και στέκεται όρθια. Έτσι και σήμερα, έπειτα από 8 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μάθαινε τα κακά μαντάτα των Μνημονίων, από αυτόν εδώ τον τόπο η Ελλάδα μαθαίνει ότι πλέον αφήνει πίσω της τα δύσκολα. Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι. Λιμάνι απάγγειο και ασφαλές ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Δεν έχω έρθει εδώ για να κάνω κάποιο διάγγελμα, να κλέψω για επικοινωνιακούς λόγους και να φτιασιδώσω κάτι όμορφο. Έρχομαι για να εγκαινιάσω κάτι ουσιαστικό, τις δύο μονάδες αφαλάτωσης, που θα καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες ύδρευσης που έχει το Καστελλόριζο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον που διαχρονικά πρέπει να έχει η Πολιτεία για το ακριτικό Καστελλόριζο και τόνισε ότι «οι εμβαλωματικές, μέχρι χθες, λύσεις είχαν αποδειχθεί πιο δαπανηρές, αφού από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού».

«Έχουμε έγνοια να στηρίξουμε αυτό τον ακριτικό τόπο, να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για τους μόνιμους κατοίκους που διαβιούν εδώ. Κάθε πράξη ενίσχυσης του όμορφου τόπου σας εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και της εθνικής μας κυριαρχίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη προσγειώθηκε στο Καστελόριζο λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (17/04/2018).

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους του ακριτικού νησιού, ενώ παράλληλα εγκαινίασε και τις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης που έχουν κατασκευαστεί εκεί.

Δείτε το βίντεο του απεσταλμένου δημοσιογράφου του Newsbomb.gr, Βασίλη Σκουλαράκου, από το Καστελλόριζο

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο, Γιώργο Σαμσάκο και ο υφυπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού, ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ. Ήρθα να εγκαινιάσω έργο - μονάδα αφαλάτωσης. Αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην παρακάτω gallery...

Διαβάστε ΕΔΩ για το περιστατικό που επιχείρησαν να στήσουν οι Τούρκοι