ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατροπή στο Σκοπιανό: Ο Ντιμιτρόφ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες – Έξαλλος ο Νίμιτς

Ανατροπή στο Σκοπιανό: Ο Ντιμιτρόφ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες – Έξαλλος ο Νίμιτς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Παρά τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης, οι ανιστόρητοι και προκλητικοί Σκοπιανοί πυρπολούν το διάλογο με τις παράλογες απαιτήσεις τους

Απαράδεκτη στάση από τον εθνικιστή υπουργό των Σκοπίων – Έσωσε τελευταία στιγμή τις διαπραγματεύσεις ο Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των σκληρών εθνικιστών της γειτονικής χώρας, απείλησε να τινάξει στον αέρα τις τελευταίες συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Βιέννη, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Η στάση του κ. Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη και προκάλεσε το θυμό του ήρεμου και μειλίχιου διαπραγματευτή, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε τον Σκοπιανό υπουργό ότι δημιουργεί προβλήματα περισσότερο στη χώρα του παρά στην Ελλάδα.

Η στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά χαρακτηρίστηκε από τις πηγές του portal υποδειγματική και τονίστηκε ότι έσωσε από το ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, που χαρακτηρίστηκαν από έντονες διαφωνίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που καταθέτει ο κ. Ντιμιτρόφ, πολλές φορές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα συζήτησε κατά καιρούς ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά.

Οι προτάσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν τάσεις συμβιβασμού, αντίθετα από τα λεγόμενα του κ. Ντιμιτρόφ που διακρίνονται από εθνικισμό και αδιαλλαξία. Με τα σημερινά δεδομένα, μας είπαν οι πηγές, οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, που δεν έχει κηρυχθεί επειδή η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με λύση που θα προβλέπει την αλλαγή της ονομασίας και του Συντάγματος.

Η ιστοσελίδα πληροφορήθηκε ότι ο κ. Ζάεφ βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό καθώς έγινε γνωστό ότι μερικοί δικοί του βουλευτές, που τον στηρίζουν παραδοσιακά σε άλλα θέματα, θα τον εγκαταλείψουν στο θέμα της ονομασίας.

Με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται η αλλαγή του Συντάγματος μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή, γι’ αυτό και αναζητούνται άλλοι τρόποι , όπως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν και έγινε γνωστό ότι πάλι τον τελευταίο λόγο θα πει το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Σε ξένους διπλωμάτες προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έχει αντικαταστήσει τον κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος ηγείται του χορού της απόρριψης της διευθέτησης που επιχειρείται με τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς.

Ο τελευταίος, που έχει στηρίξει κατ’ επανάληψη τα Σκόπια εις βάρος της Ελλάδας, φέρεται να αντιλήφθηκε στη Βιέννη το εθνικιστικό παιγνίδι του κ. Ντιμιτρόφ. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ νοιώθει ότι «είμαστε τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά από τη λύση» με ευθύνη βεβαίως της σκοπιανής πλευράς.

Σχετικές ειδήσεις