ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καλωσορίζουμε την αποδοχή των Σκοπίων για λύση erga omnes

Τσίπρας: Καλωσορίζουμε την αποδοχή των Σκοπίων για λύση erga omnes

Με ανοικτές… αγκάλες υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την αποδοχή από πλευράς Σκοπίων ότι «λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά τη σημασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς Σκοπίων ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας:

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Ζάεφ: Είμαι έτοιμος να προχωρήσω για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται θετικός στην προοπτική της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι: η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω.

O πρωθυπουργός των Σκοπίων ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τσίπρα

«Με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα», ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας.

Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο: «Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό».

Τσίπρας: Λύση που δεν θα θίγει την ιστορία

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ονοματολογικό.

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αλβανία, υποστήριξε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες με τα Σκόπια και το ονοματολογικό μίλησε για τις επαφές που είχε σήμερα, Σάββατο (19/05/2018) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και την τηλεφωνική του επικοινωνία με του πολιτικούς αρχηγούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες, τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κάτι που κατέστησε σαφές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις κοινές τους δηλώσεις μπροστά στις κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα.

Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Διαβάστε ΕΔΩ: Τέσσερα «όχι» από την αντιπολίτευση στη ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας»

«Έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Με μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε καθεστώς δημοσιονομικής κατάρρευσης και κυρίως, με κάποιους να έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και φυσικά της ''αριστερής παρένθεσης''» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, είπε, «τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».

Άφησε αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς αλλά εσείς».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ: Το παραμύθι άρχισε - Δείτε live το γάμο της χρονιάς

Θρήνος: Νεκρός ο Κώστας Γιαννόπουλος (ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εφιάλτης για 21χρονη στο κέντρο της Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις