ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία για το όνομα

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία για το όνομα

Νίκος Κοτζιάς | Σκοπιανό: «Η συμφωνία με τα Σκόπια συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε- αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον». Αυτό υπογράμμισε την Τρίτη (29/05/2018) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι «η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί», εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμειξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα.

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

MAXIMOU
dimitrov
MOGHERINI

Κυβερνητικές πηγές: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν

Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να δώσουν το μεσημέρι της Δευτέρας (28/05) ξεκάθαρη απάντηση σε όσους θέλησαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ως προάγγελο «συμφωνίας» Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο τελικό στάδιο

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.

Υποστήριξε, επίσης ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Το πρακτορείο MIA μεταδίδει πως ο κ. Ντιμιτρόφ αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA.

Πρόσθεσε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι «εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων».

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ικανοποίηση από Μογκερίνι

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, εξέφρασε τη Δευτέρα (28/05/2018) και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με τον ομόλογό τους Ν. Ντιμιτρόφ, των Σκοπίων, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας».

«Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Συνοδο των υπουργών της ΕΕ.

Ποια ονόματα «παίζουν» στη διαπραγμάτευση

Πρόκειται για τα:

  • Άνω Μακεδονία,
  • Νέα Μακεδονία,
  • Βόρεια Μακεδονία,
  • Μακεδονία του Βαρδάρη

Διαβάστε επίσης:








Σχετικές ειδήσεις