ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος σε Κοτζιά για Σκοπιανό: «Ψεύδεστε, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα»

Κουμουτσάκος σε Κοτζιά για Σκοπιανό: «Ψεύδεστε, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε την Τρίτη (05/06/2018) ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα όσα είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα στην ΕΡΤ1, ότι υπήρχαν «ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το 'Μακεδονία-Σκόπια', ως διεθνή ονομασία».

«Ψεύδεστε... Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών «είναι έτοιμος να υπογράψει τον κακό συμβιβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε τη Δευτέρα (04/06/2018) ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη διαχείριση του ζητήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα τη Νέα Δημοκρατία.

Είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς: «Το "Μακεδονία-Σκόπια" είναι ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».

Και συμπλήρωσε: «Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία. Και ταυτόχρονα δέχονταν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών διάβασε επιστολή της τότε πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία αναφερόταν πως «ο Μάθιου Νίμιτς την άνοιξη του 2006 πρότεινε την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια", η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

«Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (σ.σ. ονομασία), ολόκληρο. Να είναι, επομένως, λίγο πιο σεμνοί. Έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου. Εάν με προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή αν χρειαστεί. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνω πολιτικά. Τους προστατεύω. Αλλά το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών και προκλήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Εξάλλου, έστρεψε τα «βέλη» του και κατά του κ. Κουμουτσάκου, λέγοντας πως «σήμερα βγαίνει και λέει "δεν δεχόμαστε να υπάρχει σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία", ενώ σε συνέντευξή του στις 11 Ιανουαρίου 2007, ως μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας, έλεγε ότι "από τις αρχές του 2005 υπάρχει η πρόταση Μακεδονία - Σκόπια η οποία είναι συζητήσιμη"».

«Δεν μπορούν να εκτρέπουν τη συζήτηση και να παρουσιάζουν αυτό που το βρήκαμε εμείς μπροστά μας- δοσμένο και το ανατρέψαμε- ως να είμαστε εμείς οι προδότες και αυτοί καλά τα έκαναν όλα, ενώ το όνομα "Μακεδονία" για την ονομασία αυτού του κράτους έχει δοθεί από το 1993 πρώτη φορά και το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία και μετά το 1995», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις