ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Ύποπτα παιχνίδια από Ζάεφ - Δεν κάνει πίσω η Ελλάδα

Σκοπιανό: Ύποπτα παιχνίδια από Ζάεφ - Δεν κάνει πίσω η Ελλάδα

Σε ένα θρίλερ με απρόβλεπτο τέλος εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τις δύο πλευρές να έχουν κατεβάσει αυτή τη στιγμή στυλό και τηλέφωνα και τις συζητήσεις να φανερώνουν εμπλοκή.

Οι διαπραγματεύσεις, το παρασκήνιο και το αδιέξοδο – Επικοινωνιακά παιχνίδια από τους Σκοπιανούς που βλέπουν την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ… κλειστή!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αδιέξοδο επήλθε έπειτα από την αναδίπλωση της ηγεσίας των Σκοπίων στον όρο για μία ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Η υπαναχώρηση Ζάεφ στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε με «ύπουλο» τρόπο καθώς, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει στο erga omnes, την τελευταία στιγμή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπάθησε να… ξεγελάσει την Ελλάδα με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έστειλαν σαφές μήνυμα στην ηγεσία της γείτονος ότι μια ονομασία για όλες της χρήσεις είναι απαράβατος όρος για την Ελλάδα και πως αν δεν το δεχτούν δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι τις προηγούμενες μέρες όλες οι επίσημες αναφορές της ελληνικής πλευράς προειδοποιούσαν πως για να κλείσει η διαπραγμάτευση πρέπει τα Σκόπια να πάρουν τη δύσκολη απόφαση για την erga omnes χρήση της ονομασίας, κάτι που δεν θεωρούνταν δεδομένο.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η πλευρά των Σκοπίων έθεσε θέμα αλλαγών για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας που προσκρούουν σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτές δεν αφορούν μόνο το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και νομοτεχνικά θέματα για άλλες πλευρές της συμφωνίας.

Μικρό διάλειμμα ή εμπλοκή;

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι έχει κάνει όλα όσα έπρεπε για να οδηγηθεί σε λύση το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τη στάση της σκοπιανής ηγεσίας.

«Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε, επιπλέον, ότι «δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, «καταβάλλοντας επίπονες προσπάθειες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», η λύση που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά, αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στα σλαβικά.

Επί της ουσίας, αν ο κ. Ζάεφ επιχειρήσει τελικά να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ζητήσει παράταση χρόνου. Στόχος του, να καταφέρει να… ρυθμίσει τα εσωτερικά του προβλήματα, να κάμψει τις αντιδράσεις και φυσικά να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία της γειτονικής χώρας.

Προφανώς, όλα αυτά δεν αποτελούν προβλήματα της Ελλάδας και αυτό το έχει καταστήσει σαφές η ελληνική κυβέρνηση.

Αντιδράσεις για το Σκοπιανό υπάρχουν βέβαια και στη χώρα μας. Δεκάδες συλλαλητήρια ετοιμάζονται σε αρκετές πόλεις της χώρας την Τετάρτη (06/06) με κεντρικό σύνθημα «Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα».

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός το τελευταίο δεκαήμερο με σκοπό τα ταυτόχρονα συλλαλητήρια να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το όνομα της Μακεδονίας μας δεν τίθεται υπό οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης, ενώ δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Capital Controls - Αλλαγές από σήμερα (04/06) στο όριο αναλήψεων - Τι ισχύει

Πανελλήνιες 2018: Οι δύο μεγάλες αλλαγές πριν την πρεμιέρα

Σχετικές ειδήσεις