ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Κανονικά η εκταμίευση της υποδόσης στις 15 Ιουνίου

Κυβερνητικές πηγές: Κανονικά η εκταμίευση της υποδόσης στις 15 Ιουνίου

Κυβερνητικές πηγές | ESM: Απάντηση στον «πάγο» που έβαλε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (08/06/2018) κυβερνητικές πηγές.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ESM

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου». Αυτό επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σχολιάζει δε ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Η απάντηση από πλευράς Μαξίμου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς την Παρασκευή (08/06/2018) το Συμβούλιο των Διευθυντών ενημερώθηκε για την αξιολόγηση των Θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Κατά τον ESM, η αξιολόγηση δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως απαιτείται η επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι κάποιες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών έχουν δρομολογηθεί.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

Εάν και τότε δεν υπάρξει θετική απόφαση τότε η «δεσμευμένη» για την εξόφληση οφειλών δόση θα επιστρέψει στον ESM.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις