Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της οποίας προηγήθηκε το υπουργικό συμβούλιο.

Τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άνοιξε ο γραμματέας, Βασίλης Έξαρχος, και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου:

«Ο πρώτος μας στόχος ήταν να μην καταρρεύσει η χώρα. Βρήκαμε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε προεκλογικά να προφητεύσει. Όμως, αναλάβαμε στο ακέραιο της ευθύνες μας. Πρώτα απ' όλα με μια συμφωνία το Μάιο που μας εξασφάλισε 110 δις. ευρώ.

Δεύτερος στόχος ήταν να βελτιώσουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας. Ήμασταν πράγματι ένα πειραματόζωο. Πρώτη φορά είχε συμβεί σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα και σε μια ένωση όπως η Ευρωζώνη. Κι από αυτό το πειραματικό στάδιο, μάθαμε πολλά, πληρώσαμε πολλά και διαπραγματευτήκαμε πολλά. Καταφέραμε το Μάρτιο μια σημαντική μείωση. Όμως το χρέος παρέμεινε υπέρογκο και δύσκολο να αποπληρωθεί.

Ο τρίτος στόχος μας ήταν να μειωθεί το βάρος του χρέους. Τα καταφέραμε πρώτα τον Ιούλιο και στη συνέχεια με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που συμπλήρωσε και ξεπέρασε κατά πολύ τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Γενικός στόχος μας να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και οι τρεις στόχοι επιτεύχθηκαν» με την απόφαση της συνόδου των Βρυξελλών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών, συμπυκνώνοντας όλες τις προσπάθειες στο δίλημμα ότι για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πρέπει να εφαρμοστούν πιστά οι αποφάσεις.

«Το διακύβευμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που διεκδικήσαμε στις 26 Οκτωβρίου. Στο ερώτημα απαντούμε, ναι μπορούμε.

Η απόρριψη με οποιονδήποτε τρόπο σημαίνει έξοδο από το ευρώ».

Ως πράξη «κοινωνικής δικαιοσύνης» χαρακτήρισε την επίτευξη μείωσης του χρέους κατά 50%, «μέσω των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες. Ένα ποσό 100 δισ. ευρώ μπορεί να φύγει από τις πλάτες μας τους επόμενους μήνες. Το κόστος αναλαμβάνεται από τις τράπεζες και πετυχαίνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, ελαφρύνοντας τον Έλληνα πολίτη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε δύο ακόμα προϋποθέσεις: Να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και να συνεχίσει να υπάρχει ο πυλώνας σταθερότητας, η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, η οποία κράτησε τη χώρα όρθια. «Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε».

Στην αίθουσα, κατά διαστήματα ακούγονταν αραιά χειροκροτήμα, σημάδι της χλιαρής υποδοχής του πρωθυπουργού από τους βουλευτές.  

Νωρίτερα, ο κ. Έξαρχος τόνισε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ «είναι ότι δεν θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες». Προσέθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα «στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου για την εξυγίανση του δημοσίου βίου», προσθέτοντας ότι αυτή η προσπάθεια έχει θίξει μικρά, μικρομεσαία και μεγάλα συμφέροντα.

Τέλος, ο κ. Έξαρχος εκ μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την βεβαιότητα του σώματος ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

 

 

 

Video 1

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ