ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν και το «θρίλερ» με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν και το «θρίλερ» με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αλέξης Τσίπρας | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Έλληνες στρατιωτικοί: «Ναυάγησε» η συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες - Ο εκνευρισμός του Έλληνα πρωθυπουργού - Οι εκβιασμοί και το «κρεσέντο» αδιαλλαξίας από το «σουλτάνο» - Προκλητικά «παιχνίδια» προπαγάνδας από τον τουρκικό Τύπο εναντίον της Ελλάδας - Ηχηρό μήνυμα Τζανακόπουλου για άμεση των απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη - Τι θα γίνει με τα δύο παλικάρια που παραμένουν εδώ και 135 ημέρες παράνομα φυλακισμένα στην Αδριανούπολη

Έντονη καταγράφεται τις τελευταίες ώρες η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση του προέδρου της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη (12/07/2018) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, αφού, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά ο «σουλτάνος» φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι για τον ίδιο οι έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης είναι παντελώς άγνωστες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε, άλλωστε, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους, ήταν αρκετά εκνευρισμένος από τη στάση του Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος εξήγησε – εμμέσως πλην σαφώς – όταν είπε ότι «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις».

Ανάλογη νευρικότητα έρχεται να προσδώσει, αλλά με σαφώς προπαγανδιστική διάθεση, και ο τουρκικός έντυπος Τύπος αλλά και τα ΜΜΕ της γείτονος στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, με χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα της «Vatan» και της «Milliyet», με την πρώτη να υποστηρίζει ότι «ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν» και τη δεύτερη να αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για δήθεν «άφεση αμαρτιών της ελληνικής κυβέρνησης προς τους γκιουλενιστές της οργάνωσης FETO».

Διαβάστε σχετικά:

Τζανακόπουλος: Να επιστραφούν οι Έλληνες στρατιωτικοί χωρίς άλλους συμψηφισμούς

tzanakopoulos

Μια πρώτη ερμηνεία, πάντως, σχετικά με το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών έδωσε το πρωί της Παρασκευής (13/07/2018) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας για συσχέτιση της υπόθεσης με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις που κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν να συμψηφιστούν».

«Από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και στην περίπτωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα», εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών».

Ξεκάθαρες οι θέσεις του πρωθυπουργού απέναντι στον «σουλτάνο»

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ' ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αρχιπέλαγος.

Πάντως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μετά τη συνάντηση πως πλέον έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα…

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα από εδώ και πέρα για να προκαλέσει τουλάχιστον την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στην Τουρκία.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι κάτι που ήδη γίνεται και θα πρέπει να ενταθεί. Η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού θεσμού πρέπει να συνεχιστεί και η πίεση για να ενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι μόνιμη και έντονη. Αρκούν όλα αυτά; Φοβόμαστε πως όχι.

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το militaire.gr, όσο κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το “στρογγυλέψει”, έθεσε ξανά θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τους 2 Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Έστω κι αν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Το τουρκικό καθεστώς αν δεν πιεστεί εμπράκτως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων. Κι απ΄ ότι φαίνεται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν έχουν τη διάθεση να πιέσουν τον Ερντογάν με κυρώσεις ούτε καν για τους δικούς τους ομήρους. Πόσο μάλλον για τους δύο Έλληνας.

Δυστυχώς αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του φαίνεται ότι είναι το πιο πιθανό να συμβεί. Ο Τσίπρας είχε πει πως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά σε χρόνο δοκιμασία.

Κι αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, έχει τη σημασία του: Υπενθυμίζεται ότι ήδη τόσο ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης, όσο και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης έχουν συμπληρώσει ακριβώς 135 ημέρες παράνομης κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς ακόμη να έχει στοιχειοθετηθεί σαφές κατηγορητήριο εναντίον τους.

Διαβάστε επίσης: