ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018 - Μαξίμου: Μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας η συνάντηση Τσίπρα – Ρος

ΔΕΘ 2018 - Μαξίμου: Μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας η συνάντηση Τσίπρα – Ρος

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, η οποία θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, στις 17:15, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την συνάντηση, τονίζουν τα εξής:

1) Η αυριανή συνάντηση καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

2) Συνιστά αδιαμφισβήτητο μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της, η μεγάλη παρουσία των Αμερικανικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

3) Στη συνάντηση ΠΘ με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ρος, θα μπουν στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups. Αλώστε στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα εγχειρήματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία- 120 στο σύνολο - startups που φιλοξενούνται στο περίπτερο 12, με τιτλο Digital Greece.

Θα υπάρξει επίσης συνάντηση και Ρος- Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στο Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει αλλά φυσικά και οι επόμενες ενέργειες.

4) Ο ΠΘ θα έχει επίσης επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρόν στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.