ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία - ντροπή για το Σκοπιανό (pics)

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία - ντροπή για το Σκοπιανό (pics)

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε», ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το όραμα και το σχέδιό του για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ - Σφοδρά «πυρά» στην κυβέρνηση με το... καλημέρα - Οι έξι στόχοι του για την αναγέννηση της Ελλάδας - «Δεν θα γίνουμε ούτε Αργεντινή ούτε Βενεζουέλα», διεμήνυσε - «Καταργούνται capital controls, υποκατώτατος μισθός, το τέλος επιτηδεύματος και οι νόμοι Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου, ενώ μειώνονται φορολογικoί συντελεστές, εισφορές, ΦΠΑ στην εστίαση και ΕΝΦΙΑ κατά 30%» - Διατήρηση της εθνικής σύνταξης - Ρύθμιση 120 δόσεων με ελάχιστη δόση 20 ευρώ - «Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία - ντροπή των Πρεσπών», δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κατά μέτωπο επίθεση με το… καλημέρα

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι.
«Η συγκυρία (της φετινής ΔΕΘ), μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας, δε, τα πυρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, «το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρηκτη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει».

«Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους», συνέχισε, τονίζοντας: «Όλα αυτά οι πολίτες εμπιστεύονται με την ψήφο τους τους πολιτικούς. Δυστυχώς όλα αυτά σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Το ζούμε πλέον στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το είδαμε στην εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι».

Περιέγραψε, δε, με μελανά χρώματα την κατάσταση που συναντά στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα «σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι».

Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής».

4551618

«Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε»

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να επισκεφτεί την επόμενη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός για να την εγκαινιάσει.

«Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες. Πιστεύω στους Έλληνες που μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους, ακόμη και όταν το κακό μας περικυκλώνει», υποστήριξε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Στο Μάτι, στα αποκαΐδια της καταστροφής, ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια ακτίδα ελπίδας. Την προσέφεραν ανώνυμα χιλιάδες Έλληνες με τη μαζική τους κινητοποίηση και την αλληλεγγύη τους. Την προσέφεραν οι απλοί πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι του συστήματος υγείας που με αυταπάρνηση βοήθησαν, όπως και όσο μπορούσαν. Την ίδια ακτίδα ελπίδας προσφέρουν για την οικονομία και την κοινωνία οι ξεχασμένοι ήρωες της καθημερινότητας. Εκείνοι που δεν το βάζουν κάτω. Που δεν χάνουν το κουράγιο τους. Είναι οι Έλληνες που ξυπνάνε νωρίς και δουλεύουν σκληρά».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα «δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον (…)Οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες. Δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη φτώχεια, αλλά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην προκοπή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται»

Στρέφοντας εκ νέου τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, είπε: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Το θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Μέσα στην κατάρρευσή τους όμως, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα συμπεράσματα που θα ανατάξουν την πατρίδα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».

4551603

Οι έξι στόχοι για την επόμενη μέρα

Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τους έξι στόχους του όταν γίνει πρωθυπουργός.

«Οι έξι στόχοι μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας:

«Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες.

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.

4551637

Ανάπτυξη με 4% μέσο όρο και «πυρά» κατά των δανειστών

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και να μειωθεί δραστικά το χρέος.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ διερωτήθηκε γιατί οι πιστωτές εγκλωβίζουν την Ελλάδα «σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Υπογράμμισε πως η απάντηση είναι πολιτική: «Γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες. Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας. Αντιμετωπίζουν συχνά με επιφύλαξη ακόμη και εμάς. Τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να τους αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει».

Άφησε, δε, εκ νέου αιχμές κατά των δανειστών, κατηγορώντας τους ότι υποτιμούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Υποτιμούν (…) το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα - και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή - εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές. Φόρεσαν μια θηλειά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;», ανέφερε.

Το σχέδιο διακυβέρνησής του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως θα βάλει τέλος στην πρακτική των υπερπλεονασμάτων, που όπως είπε «προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια κρατικοδίαιτη επαιτεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως θα μειωθεί παντού η φορολογία καθώς επίσης και οι εισφορές.

«Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», είπε.

Έτσι, τόνισε πως θα μειωθεί ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Επίσης δεσμεύτηκε, τα αγροτικά συλλογικά σχήματα να φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Όπως δεσμεύτηκε και για δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσα στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Ταυτόχρονα, είπε πως στον «θα δώσουμε στον επιχειρηματία ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα».

Υπογράμμισε εξάλλου πως μέχρι το 2021, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Ως προς τα ακίνητα, υπογράμμισε πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. «Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη», ανέφερε και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών»

Και συνέχισε: «Έχω προτείνει μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αποδεκτή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα βοηθήσουμε τη ρευστότητα. Και εκείνοι θα πληρώνουν τους φόρους τους και θα φροντίζουν τους εργαζομένους τους κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιτυχία τους. Στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε επίσης πως η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και διαμήνυσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», είπε.

Υπογράμμισε, δε, πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Σε δεύτερο χρόνο, δεσμεύτηκε πως θα διεκδικήσει τη μείωση των πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που όπως είπε, «δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας».

4551478

Για το Ασφαλιστικό

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου, ως «κακό νόμο».

«Όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία. Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη; Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη;», διερωτήθηκε και στη συνέχεια διατύπωσε τις δεσμεύσεις του για το ασφαλιστικό:

«Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.
Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο, όπως είπε, θα έχει την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

«Ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το κόμμα του γνωρίζει τι πρέπει να γίνει ώστε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και είναι ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις στην πατρίδα μας», είπε, προσθέτοντας πως «οι ευκαιρίες για μια επενδυτική έκρηξη είναι μπροστά μας. Και αφορούν πρωτίστως τη Βόρεια Ελλάδα».

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του «θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις».

4551461

«Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών»

Από το στόχαστρό του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε το Σκοπιανό, το υποστηρίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια συμφωνία - ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».

«Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς. Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες», υπογράμμισε.

Απαντώντας στις κυβερνητικές επικρίσεις περί ακροδεξιάς στροφής, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο κ. Τσίπρας, να μην «διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο. Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Ανασυγκρότηση του κράτους

Όσον αφορά στη δομή του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για «ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό».

Για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί, ανέφερε: «Με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού

Θα εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή υπογραφή που σημαίνει άμεση διεκπεραίωση όλων των εγγράφων ηλεκτρονικά.
Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εφοδιασμένοι με μια νέα ταυτότητα, επίσης με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Δεσμεύομαι για μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων στη λογική της πρότασης που κατέθεσε το ΤΕΕ».

Παράλληλα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραχωρήσει περισσότερες λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ΣΔΙΤ.

«Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως τα 24 σχολεία στην Αττική. Όπου χτίστηκαν σύγχρονα, πρότυπα, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Κερατσίνι. Και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης», είπε.

Δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο Τομέα και τόνισε πως η κυβέρνησή του θα στηρίξει τους δημόσιους υπάλληλους.
Ωστόσο τόνισε ,πως θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, στο οποίο όπως είπε, «δεν θα κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση».

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Κατά τα άλλα υπογράμμισε πως θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

«Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», είπε.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως «η πραγματική λύση απέναντι στη φτώχεια, δεν είναι δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα», αλλά «οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων».

Δεσμεύτηκε, δε, να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επανακατάρτισης για να αποκτήσουν οι μακροχρόνια άνεργοι «τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας».

Υποστήριξε ακόμα πως θα επεκταθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπου θα ενσωματωθούν εκεί όλα τα βασικά επιδόματα, ενώ τόνισε πως θα τηρηθεί αυστηρά η εργατική νομοθεσία.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, ενώ ο «δε κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα καθιερωθεί επίσης μια ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων με ελάχιστον ποσό δόσης τα 20 ευρώ το μήνα.
«Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όμως θα είμαστε αμείλικτοι. Ξέρουμε πώς να τους εντοπίσουμε. Τους συμβουλεύω να σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους από τώρα», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, θα δοθούν κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως «που θα δίνουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς».

4551336

Δικαιοσύνη και Ασφάλεια

Σχετικά με τα ζητήματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «θα αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος στα κάθε είδους άβατα».

Όπως διευκρίνισε, θα επανέλθουν οι ευέλικτες μονάδες γρήγορης και άμεσης επέμβασης.

Ανέφερε επίσης, πως θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, «που Παρασκευόπουλου που έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου».

Ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί ο Κώδικας Ποινικής δικονομίας, ενώ όπως τόνισε, «το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα της νύχτας θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης Μια ισχυρή οικονομική αστυνομία θα συγκεντρώσει όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος όπου και όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».

Εκπαίδευση και Παιδεία

Όσον αφορά στα ζητήματα της Παιδείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη για πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία με «ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος, ήδη από το δημοτικό. Να αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για τη στείρα παπαγαλία».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να δημιουργηθεί σε κάθε περιφερειακή Ενότητα ένα Πρότυπο Σχολείο, καθώς επίσης και ότι «θα καταργήσουμε την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, από την οποία θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

«Και θα ορίσουμε ελάχιστο όριο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε όσοι εισέρχονται σ’ αυτά να έχουν τα αναγκαία ελάχιστα προσόντα για να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Πολλές από τις τολμηρές αλλαγές που οραματίζομαι δεν απαιτούν τόσο πολιτική βούληση όσο την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών», διεμήνυσε, ενώ ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος, με τη Βουλή να «συμμορφώνεται» πρώτη.

4551599

Κάλεσμα στην κοινωνία

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να απευθύνει κάλεσμα σε όσους δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές.

«Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Δεν απαιτεί λόγια και υποσχέσεις, αλλά πράξεις. Και δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Συμπληρώνοντας, υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία «είναι ένα ανοιχτό κόμμα, ανοιχτό σε μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, σε ιδέες, σε όσους θέλουν να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Η ΝΔ άλλαξε, διευρύνθηκε, έγινε συμμετοχική, με νέα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήλθαν κοντά μας».