ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα στελέχη της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση

Τα στελέχη της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση

Ποια πρόσωπα επέλεξε ο Α. Σαμαράς για να στηρίξουν το Λ. Παπαδήμο

Τέσσερα κορυφαία στελέχη της προτείνει τελικώς η Συγγρού, προκειμένου να μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας επιτελικό ρόλο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να δώσει στα χέρια του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, μια λίστα με τα ονόματα των: Δημήτρη Αβραμόπουλου -ο οποίος παραδίδει τη βουλευτική του έδρα, προκειμένου να μη μετέχουν στο σχήμα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ- Σταύρου Δήμα, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Γιάννη Μουρμούρα, θέτοντας τα στη διάθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ποια Υπουργεία θα αναλάβουν

Όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, το βασικό κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων «γαλάζιων» στελεχών, είναι η θέση τους στην ιεραρχία της παράταξης, αφού ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να «βάλει πλάτη», στο νέο σχήμα, «σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», με τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη του κόμματος.

Παρά την ατέρμονη σεναριολογία, η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως δεν έχει σκοπό να βάλει όρους και πως δεν προτίθεται να ζητήσει την αξιοποίηση των στελεχών της σε συγκεκριμένες θέσεις,«Ούτε παζάρια κάνουμε, ούτε διαπραγματευόμαστε καρέκλες.Προτείνουμε 4 κορυφαία στελέχη μας.

Ο νέος πρόεδρος της κυβερνήσεως θα κρίνει που του είναι αναγκαία…», σημείωνε εχθές στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διευκρίνιζε πως η ΝΔ δεν μένει αμετακίνητη στον αριθμό «4», και πως αν ο κος Παπαδήμος ζητήσει κάποιο ακόμη στέλεχος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, το κόμμα δεν θα φέρει καμία αντίρρηση και είναι πρόθυμη να του προτείνει ακόμη μερικά ονόματα.

«Όχι στη συγκυβέρνηση»

Στη ΝΔ, επιμένουν πως δεν έχει απαιτηθεί η ανάληψη συγκεκριμένων καθηκόντων από τα στελέχη της. «Ο σκοπός είναι να οδηγηθεί ο τόπος σε εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας.

Όχι να συγκυβερνήσουμε», διευκρινίζει επιτελικό στέλεχος της Συγγρού, εμμένοντας στη θέση πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά «καρέκλες» αλλά αντιθέτως «προσφέρει» σε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση τέσσερα ικανά της στελέχη: τους δύο αντιπροέδρους της, Δημήτρης Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον σύμβουλο του Προέδρου, σε θέματα Οικονομίας, καθηγητή, Γιάννη Μουρμούρα.

Ποια Υπουργεία «παίζουν»

Τα σενάρια ωστόσο δίνουν και παίρνουν με τον κύριο Αβραμόπουλο να φέρεται ως φαβορί για το Υπουργείο Εξωτερικών ή για το Υπουργείο Άμυνας, θέση για την οποία ακούγονταν το όνομά του, ήδη από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν για πρωθυπουργός «προορίζονταν», ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται και το όνομα του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ, Σταύρου Δήμα, ο οποίος φέρεται ακόμη ως πιθανός διάδοχος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεδομένης και της θητείας του στην Ευρώπη, ως επίτροπος σε θέματα Περιβάλλοντος.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού ή για το Υπουργείο Παιδείας, φέρεται να προετοιμάζεται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, εκτιμάται πως αν δεν αναλάβει ενεργό ρόλο στο Υπουργείο Οικονομικών θα έχει σίγουρα επιτελική θέση, σε εκείνο της Ανάπτυξης, λόγω της ειδικότητάς του.