ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θέλω εσωκομματική δημοκρατία. Δεν υπάρχει»

«Θέλω εσωκομματική δημοκρατία. Δεν υπάρχει»

Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα ο πρώην Υπουργός της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης υγειάς του κόμματος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ζητώντας μέσω του «ΑΝΤ1 97,2», αλλαγές στο καταστατικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εσωκομματική δημοκρατία.

«Στα συνέδρια του κόμματος εδώ και χρόνια ολόκληρα έβαζαν το θέμα νομιμοποίηση των τάσεων, και ο κ. Χατζηγάκης και ο κ. Γιακουμάτος και όλοι μας κάνανε την νήσα.

Όταν το καταστατικό του κόμματος λέει αυτά που λέει με κομματική γραμμή κλπ και δεν έχουμε κάνει τίποτα να τα αναθεωρήσουμε είναι αργά για δάκρυα, μετά από τόσα χρόνια που είμαστε, εγώ είμαι 20 χρόνια βουλευτής ο κ. Χατζηγάκης είναι 37 να ζητάμε ευθύνες», είπε ο κος Γιακουμάτος την ώρα που η ΝΔ αρνείται την ύπαρξη τάσεων.

«Θα πρέπει να εφαρμόσουμε την εσωκομματική δημοκρατία, όπου λέει το εξής : λέει το σύνταγμα, ο Βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Το καταπατούμε κατάφωρα εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Τι κάνουμε λοιπόν; Μαζεύουμε την Κ.Ο συναποφασίζουμε και η πλειοψηφία ότι λέει πάμε και το εκτελούμε και ψηφίζουμε στη βουλή. Αυτό είναι εσωκομματική δημοκρατία.

Αυτό πρέπει να καθιερωθεί όμως μέσα από το συνέδριο του κόμματος. Στα συνέδρια του κόμματος λοιπόν παίρνουν από ένα ξεροκόμματο και πιάνουν μια θεσούλα και το βουλώνουν. Ε αυτά πληρώνουμε τώρα. Εγώ λοιπόν δεν έχω κανένα παράπονο γιατί όταν κατέβηκα βουλευτής της ΝΔ ξέρω τους κανόνες του παιχνιδιού και οι κανόνες είναι αυτοί», πρόσθεσε.

Το σύστημα είναι φεουδαρχικό

Ερωτηθείς αν σε ένα επόμενο συνέδριο θα επιθυμούσε να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό, απήντησε καταφατικά, λέγοντας «Βέβαια. Θέλω εσωκομματική δημοκρατία, δεν υπάρχει. Το σύστημα στην Ελλάδα είναι φεουδαρχικό εδώ και χρόνια. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα καταστατικό με εσωκομματική δημοκρατία.

Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς, νέος άνθρωπος είναι, θα έχει τη διάθεση να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Να κάνουμε μια εσωκομματική δημοκρατία όπου θα λέει ότι αποφασίζουν οι πολλοί και οι λίγοι ακολουθούνε. Αυτό όμως θα γίνεται, θα ερωτώμεθα, δεν έχουμε ερωτηθεί μέχρι τώρα ποτέ, όχι επί Σαμαρά ούτε επί Καραμανλή, ούτε επί Έβερτ, ποτέ.

Άρα λοιπόν να μην φωνάζουμε σαν τις μωρές παρθένες όταν γίνει μετά, πριν να κοιτάξουμε στο συνέδριο», είπε, διευκρινίζοντας πως δεν επιθυμεί σκορποχώρι αλλά ένα κόμμα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, όπου η Κ.Ο θα συναποφασίζει σε μεγάλα θέματα που τίθεται θέμα πειθαρχίας.

«Αυτό είναι εσωκομματική δημοκρατία. Εσωκομματική δημοκρατία δεν είναι ότι του καψώσει του καθενός να πετάει και να κάνει. Είναι συντεταγμένο το κόμμα, δεν είναι μπουλούκι», κατέληξε.