ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «προσωρινή έξωση» δίνει πόντους στον Καμμένο

Η «προσωρινή έξωση» δίνει πόντους στον Καμμένο

Ως δικαίωση των πολιτικών επιλογών του πρώην Υπουργού, Πάνου Καμμένου, μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να τον θέσει εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ αλλά όχι εκτός του κόμματος.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν στήριξε με την ψήφο του τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, την ώρα που του είχε διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως ο πρόεδρος της παράταξης απαιτούσε κομματική συστράτευση.

Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα, ο χαρακτηρισμός «φίλος» που χρησιμοποιούσε τις τελευταίες ώρες για τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά κυρίως η απήχηση των καταγγελιών του στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται πως στάθηκαν ικανά να κρατήσουν τον βουλευτή στους κόλπους του κόμματος.

«Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τίθεται ο Βουλευτής και μέλος του κόμματος κ. Πάνος Καμμένος», η λιτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Συγγρού, που κρατά με το ένα πόδι μέσα στο κόμμα το «γαλάζιο» στέλεχος, δίνοντάς του τη δυνατότητα στις επερχόμενες εκλογές, της 19ης Φεβρουαρίου, να βρεθεί ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Με το βλέμμα στις εκλογές ο Σαμαράς

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που έρχονται.

Η βάση του κόμματος αλλά και πολλοί βουλευτές φαίνεται πως πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο βουλευτής δείχνει το τελευταίο διάστημα να εκφράζει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι επερχόμενες εκλογές μοιάζουν άλλωστε να επηρεάζουν σε όλες του τις πρωτοβουλίες τον Αντώνη Σαμαρά. Η χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, είχε έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά με τον ίδιο να υπενθυμίζει τις θέσεις της παράταξης, να δεσμεύεται για κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου και συνέχιση των έργων στον Έβρο, αλλά και να παρεμβαίνει δυναμικά, ζητώντας από τον Λουκά Παπαδήμο την εξαίρεση από το χαράτσι της ΔΕΗ όλων όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να τα φέρουν εις πέρας.

Ικανοποίηση για τον Παπαδήμο

Η διεξαγωγή των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου αποτελεί κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη μεταβατική κυβέρνηση.

Αν και ο Λουκάς Παπαδήμος απέφυγε για ακόμη μια φορά να αναφερθεί χθες σε ημερομηνίες, η αναφορά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες ικανοποίησε την ηγεσία της ΝΔ που λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως όποιος ζητά επιμήκυνση του χρόνου ζωής της παρούσας κυβέρνησης, ουσιαστικά την υπονομεύει.

Την ίδια ώρα, ο όρος «ρητή δέσμευση», που μεταχειρίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, μοιάζει να αποπλέκει την ΝΔ από την ενυπόγραφη δέσμευση που αιτούνται επίμονα οι Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα το «γαλάζιο στρατόπεδο» να νιώθει, ήδη, δικαιωμένο.