ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο ο Αλέξης Τσίπρας

Με ποιους θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση (πρόγευμα εργασίας) με τον Ιταλό Πρωθυπουργό που θα εστιάσει στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις εν εξελίξει συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικης στο εσωτερικό της χώρας πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση

Η χώρα μας προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα αναδείξει επίσης την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Θα σταθεί δε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Παράλληλα θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καινα αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικός αξιωματούχος: «Δεν περικόπτονται οι συντάξεις» - Πάνω από 765 εκατ. τα θετικά μέτρα