ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το Brexit, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

  • 09:30 αφίξεις ηγετών.
  • 10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
  • 11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • 12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.
  • 13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων