ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2+1 ρεκόρ διεκδικεί ο προϋπολογισμός για το 2012

2+1 ρεκόρ διεκδικεί ο προϋπολογισμός για το 2012

Με κεκτημένη ταχύτητα και αέρα υπερ-αισιοδοξίας κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012, ο οποίος διεκδικεί να αποσπάσει 2 κοινοβουλευτικά ρεκόρ και ένα δημοσιονομικό.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να είναι ο πιο νωρίς ψηφισμένος προϋπολογισμός, αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους και εκείνους που θα οδηγήσει την χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα!

15 ημέρες νωρίτερα η ψήφιση

Είναι η πρώτη φορά που η ονομαστική ψηφοφορία του προϋπολογισμού δεν θα γίνει ελάχιστες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα αλλά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 7/12 ώστε η ευρύτατη έγκρισή του από την Ολομέλεια να αποτελέσει ακόμα ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των κ. Λουκά Παπαδήμου και κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Σύνοδο Κορυφής στις 8-9/12.

Αναλυτικά, η κοινοβουλευτική πορεία του προϋπολογισμού γίνεται ,με πέντε συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και πέντε στην Ολομέλεια.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα ενώ στην τελευταία συνεδρίαση θα γίνει και η σχετική ψηφοφορία απο τα μέλη της επιτροπής.

Στην Ολομέλεια θα εισέλθει για συζήτηση και ψήφιση το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει πιθανότατα το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, δηλαδή περίπου 15 ημέρες νωρίτερα απ ότι συνήθως.

Προϋπολογισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

Μια ακόμα πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2012, είναι ότι κατατέθηκε απο κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, τόσο το προσχέδιο όσο και το τελικό κείμενο είναι δια χειρός της προηγούμενης κυβερνήσεως, αυτό όμως φαίνεται ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ευρύτατοι ψήφισή του.

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξουν «διαρροές», ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 251 ψήφους, όσοι δηλαδή οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ (153), ΝΔ (82) και ΛΑΟΣ (16). Αν μάλιστα υπερψηφίσουν και αυτοί της Δημοκρατικής Συμμαχίας καθώς και οι κυρίες Ελσα Παπαδημητρίου, Μιλένα Αποστολάκη και ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης τότε ο αριθμός ανεβαίνει σε 258!

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2010 είχε ψηφιστεί απο 250 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και αυτός για το 2011 μόνο από τους 156 του ΠΑΣΟΚ.

Μείωση χρέους και πλεονάσματα

Ενα ακόμα στοιχείο που κάνει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό ξεχωριστό είναι ότι φιλοδοξεί να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα μέσα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργου Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου το πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την νέα προσπάθεια είναι η μείωση του χρέους, εφ όσον φυσικά εφαρμοστεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και άρα το «κούρεμα».

Διαβάστε ακόμη:

Λιτότητα 10 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός