ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας – Στηρίζουμε τον ελληνικό λαό (vid)

Πούτιν: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας – Στηρίζουμε τον ελληνικό λαό (vid)

Βλαντιμίρ Πούτιν | Αλέξης Τσίπρας: Η ανάγκη αλλαγής σελίδας στο επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (07/12/2018) στη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ως «επίκαιρη» με εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές», τόνισε, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του, στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Και πρόσθεσε: «Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία».

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός. Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα», επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα συνεργασίας για το Νότιο διάδρομο διανομής πετρελαίου.

Ως προς τα διεθνή θέματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε, καθώς και το Κυπριακό. Τέλος, χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών το διάστημα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμείς στηρίζουμε τον ελληνικό λαό, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δείτε το βίντεο:

Τσίπρας: Να αλλάξουμε σελίδα

«Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά να προωθεί ταυτόχρονα ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε εμφατικά πως «η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, «συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν ότι ο ελληνο-ρωσικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι πάντα εύκολος».

«Υπογράμμισα στον κ. Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος. Συζητήσαμε για τη Συρία και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν καίρια σημασία για εμάς. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα για το όνομα των βόρειων γειτόνων μας», πρόσθεσε.

Για το Σκοπιανό: «Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

«Συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Συμφωνήσαμε το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και σημείωσε: «Αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τον ρόλο της στην περιοχή. Βρίσκεται πια σε μια θετική συγκυρία και οι σχέσεις ιστορικής φιλίας μπορούν πια να αξιοποιηθούν. Συμφωνώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός. Κοιτάμε μπροστά και πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα έχει λήξει. Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε».

Σε ερώτηση, τέλος, για τα ενεργειακά και ειδικότερα για τους αγωγούς φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης πηγών και διόδων [αγωγών ενέργειας]. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της ΕΕ».

Εγκάρδιο καλωσόρισμα στον Αλέξη Τσίπρα

«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος νωρίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μεγάλη προσοχή στην «παγίδα» με το IBAN

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το «Μεγάλο Θανατικό» είναι κοντά και θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα