ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνει το Βερολίνο τις πιέσεις στον Σαμαρά

Εντείνει το Βερολίνο τις πιέσεις στον Σαμαρά

Την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά στο κείμενο των έγγραφων δεσμεύσεων προς την Ευρώπη ζητά η Γερμανία, που καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ «να κάνει το καθήκον του για τη χώρα του».

Κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ανέφερε ότι το κρίσιμο διακύβευμα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας ενέταξε και το ζήτημα της υπογραφής του κ. Σαμαρά.

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι η υπογραφή του προέδρου της ΝΔ αποτελεί προϋπόθεση για την έκτη δόση, καθώς οι έγγραφες δεσμεύσεις θα συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης που χάθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Βερολίνο ουδέποτε απείλησε την Ελλάδα με έξωση από το ευρώ, ωστόσο στόχος της γερμανικής πλευράς είναι να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα θέλει να μείνει εντός της ευρωζώνης με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται».

Στα πλαίσια αυτά, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μέσω της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ παρατήρησε ότι η εθνική κυριαρχία είναι μια «ελαστική έννοια, καθώς δεν τηρούμε την έννοια ούτε όταν ζητούμε βοήθεια, ούτε όταν προσφέρουμε βοήθεια».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη, ωστόσο η ευρωπαϊκή συνθήκη δεν της δίδει αυτόνομη λειτουργία.