ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης - Τσίπρας: Αγύρτες και επικίνδυνοι στη ΝΔ – Έκανε λάθος ο Καμμένος

Ψήφος εμπιστοσύνης - Τσίπρας: Αγύρτες και επικίνδυνοι στη ΝΔ – Έκανε λάθος ο Καμμένος


Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ – «Έχετε το θράσος να μιλάτε για αποστάτες, ποιος εσείς, να είστε πιο προσεκτικός»

Στην «μεγάλη πολιτική ανατροπή» - όπως την χαρακτήρισε - που ξεκίνησε στη χώρα τον Ιανουάριο του 2015 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, όπου συζητείται η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Δώσαμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, τις ανισότητες, την απαξίωση των θεσμών, στοιχεία που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση που πλήρωσε ο λαός. Τον Γενάρη του ‘15 ο λαός έκανε μια ιστορική επιλογή. Εμπιστεύτηκε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει για να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική από εκείνη του 2015 και παρέθεσε τα… κατορθώματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Πετύχαμε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το ελληνικό δημόσιο χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά βιώσιμο , κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
  • Καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Εξασφαλίσαμε το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM και επαναφέραμε το επιτόκιο στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Καταφέραμε όσα καταφέραμε κρατώντας την κοινωνία όρθια. Το δικό μας μέλημα ήταν να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας. Με τις 100 δόσεις, τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το χτύπημα της μαύρης εργασίας, την αποκατάσταση των απολυμένων, τη στήριξη του ΕΣΥ, τη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, τη διαχρονική προσπάθεια να στηρίζονται οι πιο αδύναμοι από τον προϋπολογισμό, αλλά και πρόσφατα με τα αναδρομικά.
  • Φέραμε πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που δεν υπαγορεύτηκε από δανειστές αλλά από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
  • Φέραμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες, 7.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες, το στεγαστικό επίδομα, την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων του 19 και αυξήσεις για τις συντάξεις, όχι μειώσεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα αφήνει πίσω της την κοινωνική ερήμωση και βαδίζει με δυσκολίες και αξιοπρέπεια, στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης για την επούλωση των πληγών και τη διεύρυνση της ισότητας, για την κοινωνική προκοπή και τη δικαιοσύνη.

«Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ»

Το εγκώμιο του μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικού του εταίρου έπλεξε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Όλα τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ήταν μια κυβέρνηση που πολεμήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, μαζί με τους αντίπαλούς της. Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά, και στη συνέχεια έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να αισθάνονται φοβισμένοι και αμήχανοι. Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια σε μια έντιμη συνεργασία και ειλικρινή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πράττουμε το πατριωτικό μας καθήκον με τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αρκεί να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία.

«Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πράττει το εθνικά σωστό», διότι όπως εξήγησε, «πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος. Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτικά και ηθικά ανέντιμη τη στάση της Νέας Δημοκρατία διότι δεν διαφωνεί με την ουσία αλλά ψάχνει να εφεύρει ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψει στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου. Όπως είπε, εκεί βρίσκεται και η διαφορά τους με τους ΑΝΕΛ.

«Έκανε λάθος ο Καμμένος»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η διαφωνία του με τον Πάνο Καμμένο τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του.

«Θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει λάθος. Δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του. Θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, Αποκατέστησε τη κανονικότητα. Στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους. Διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Έχει μπροστά της Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει.
  • Έχουμε μπροστά μας την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι κορυφαία μεταρρύθμιση.
  • Έχουμε μπροστά μας τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα.
  • Έχουμε μπροστά μας το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
  • Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τους τυφλωμένους που περιφρονούν ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, λοιδορεί εμένα προσωπικά που είχα το θάρρος να κάνω αυτό που επιτάσσει η ίδια η Δημοκρατία, να μην προχωρήσω χωρίς να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης με ad hoc πλειοψηφίας, αλλά επέλεξα να έρθουμε εδώ από δημοκρατικό καθήκον και δημοκρατική ευαισθησία. Μας εγκαλείτε για μια έντιμη, καθαρή επιλογή. Μιας όμως και μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσατε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας μάλιστα τότε πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περί αποστασίας. «Μιλάτε εσείς για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

Συνεχίζοντας τη δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, αναφέρθηκε στις «ετερόκλητες» συμμαχίες και τις «αθέμιτες» μεταγραφές. «Μιλάτε εσείς, που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Ο τελευταίος διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Πρεσπών».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να μιλήσουν και να σταθούν καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή τους και στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Και να δώσουν καθαρή απάντηση: «Αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι. Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτή την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑ:

Σχετικές ειδήσεις