ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούν έλεγχο λογαριασμών στην Ελβετία

Ζητούν έλεγχο λογαριασμών στην Ελβετία

Πληθαίνουν τα αιτήματα πολιτικών που ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τυχόν στοιχεία που συνδέονται με τις καταγγελίες για τραπεζικούς λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία.

«Ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο» χαρακτήρισε το θέμα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, προειδοποίησε με αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κηλιδώνονται το όνομά μου και η ελληνική Βουλή».

Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι «είναι επιτακτικό να υπάρξει, πέραν της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί, υποβολή ειδικού αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής».

«Eχουμε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον Φίλιππο Πετσάλνικο να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες, αλλά χρονοτριβεί και υποστηρίζει ότι δεν το επιτρέπει η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων» δήλωσε στο Βήμα fm ο κ. Γιακουμάτος, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν δείξουμε ποιοι είναι οι κλέφτες, τελειώσαμε. Πρέπει να καθαρίσει ο τόπος, πρέπει να αντιδράσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγ. Αργύρης δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τα στείλει σε ηλεκτρονική μορφή και θα τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Ο κ. Γιακουμάτος μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα υπέβαλαν αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με όσα έχει υποστηρίξει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, για Έλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας.

Σε συνέντευξη του στο Mega, ο κ. Ζησιάδης υποστήριξε ότι δεν προχωρά η φορολογική συμφωνία που έχει προτείνει από το 2005 η ελβετική κυβέρνηση στην ελληνική γιατί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοικτοί λογαριασμοί, όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».

«Η διερεύνηση της φερόμενης καταγγελίας Ελβετού αξιωματούχου, ότι το άνοιγμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προσέκρουε από το 2005, στην ύπαρξη καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών, είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο» επισημαίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δεσμευτεί πως ό,τι στοιχεία προκύψουν θα διαβιβαστούν στη Βουλή.