ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πέρασε» η συνταγματική αναθεώρηση: Πρόωρες εκλογές τέλος όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής ΠτΔ

«Πέρασε» η συνταγματική αναθεώρηση: Πρόωρες εκλογές τέλος όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής ΠτΔ
EUROKINISSI

Συνταγματική αναθεώρηση | Ειδήσεις: Με ψήφους 224 υπέρ εγκρίθηκε τελικά νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (14/03/2019)  από την Ολομέλεια της Βουλής ως αναθεωρητέο το άρθρο του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Επί της ουσίας, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής αλλάζει ριζικά το πολιτικό τοπίο, αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει μπροστά της «καθαρή» τετραετή θητεία, χωρίς να έχει το φόβο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν: όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη (αναθεωρητική) Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται πως η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν, προωθώντας δικό της πλάνο αναθεώρησης επί του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος.

Εξάλλου, υπερψηφίστηκε και το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 ψήφων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

«Μετωπική» σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παιχνίδια με το Σύνταγμα». «Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» είπε και συνέχισε: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για το Σύνταγμα ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κατέθεσε καμία πρόταση για σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Προσοχή! Ισχυρή κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Πού θα «χτυπήσει»

Θρίλερ με εξαφάνιση 66χρονης στα Ιωάννινα

Η μεταμόρφωση αυτής της κοπέλας σόκαρε το Ίντερνετ (pics)

Σχετικές ειδήσεις