ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο λαός δεν αντέχει άλλο – Εκλογές ακόμα και μέσα στο Πάσχα

Μητσοτάκης: Ο λαός δεν αντέχει άλλο – Εκλογές ακόμα και μέσα στο Πάσχα

Την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας για εθνικές κάλπες τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η επιθυμία του λαού για αλλαγή είναι συνεχώς αυξανόμενη και αυτό το αντιλαμβάνεται καθημερινά από την επαφή του με τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε βέβαιος για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης θα στείλει πολλαπλά μηνύματα.

«Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Άρα, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία. Και ναι, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χθες, αυτό με ενδιαφέρει λίγο, αλλά για το αύριο αυτής της χώρας. Και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε και εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και θα εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω. 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές Περιφερειακές, Δημοτικές. Και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ερώτηση της Έλλης Στάη ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «Μια μεγάλη, μία ευρεία νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Όπως σας είπα πριν, έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έρχονται σχεδόν 4 χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες πριν, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές».

Σημαντικό για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο μια ευρεία νίκη που ενδεχομένως θα εξασφάλιζε την αυτοδυναμία, αλλά όπως είπε στην Έλλη Στάη να μπορεί να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. «Σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση, να αφήσουμε το διχασμό, για να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατό στην ελληνική κοινωνία. Και οφείλω να το σεβαστώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και να θέσει τον πήχη των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της ΝΔ «είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές».

«Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες», σημείωσε και προσέθεσε ότι «αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, δεν είναι τόσο "τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση", αλλά δύο πράγματα. Πρώτον, "δεν αντέχουμε άλλο διότι η κοινωνία είναι καταπιεσμένη και η μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους". Και δεύτερον, "πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή μας καλύτερη". Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και θράσος του να δηλώνει σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες η δική του πολιτική υπονόμευσε.

«Όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο υπαίτιος της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που οδήγησε στο ξεπούλημα των βαλκανικών θυγατρικών τους στους Αυστριακούς και τους Γερμανούς, που σήμερα τον υμνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία αυτή προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων» τόνισε σε άλλη αποστροφή του ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια σε αυτή τη συγκυρία, ενώ επέμεινε... μέχρι κεραίας ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συγκεκριμένη του επιλογή. Σε ερώτηση της Ελλης Στάη για το αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας «αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις», απάντησε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄ αυτό», ενώ προσέθεσε ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».

Σχολιάζοντας, δε, και γενικότερα τη στάση του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί άραγε δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας εκεί, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους».

«Θα παρότρυνα τον κ. Τσίπρα, με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη "επιτυχία" της συμφωνίας, με την ίδια ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, και να τους πηγαίνει στην Πέλλα. Για να αντιληφθούν επιτέλους όλοι ότι εδώ υπάρχει μία ιστορική παρακαταθήκη, η οποία είναι πολύ βαριά, είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτής της χώρας και δεν μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία» σημείωσε επίσης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για τις εκλογές είπε ότι θα συνεργαστεί με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις «που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές».

Ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, με την Έλλη Στάη να του υπενθυμίζει δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία είπε «όχι» στην «παλινόρθωση της δεξιάς», απάντησε: «Αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις αρχηγών άλλων Κομμάτων, αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κυρία Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ…».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το αν θα ακουστεί και σε αυτές τις εκλογές η φράση «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης: «Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα. Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το «brain drain», ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε έναν στίχο του Νίκου Πορτοκάλογλου. «Έγραψε ένα τραγούδι, πριν από 25 χρόνια. "Τα καράβια μου καίω". Και μέσα στους στίχους λέει κάπου "από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ". Αυτός ο στίχος κάπου μας ακουμπάει όλους. Ακουμπάει και τη γενιά του brain drain. Απλά, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στο πείσμα και στην τρέλα. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω. Δηλαδή, η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για να μπορεί κάθε νέος να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτό είναι το σχέδιο μου, αυτός είναι ο στόχος μου. Τα πιο πολλά λόγια που ακούω από ηλικιωμένους ανθρώπους, δεν είναι για τη σύνταξή τους. Με ρωτάνε, «τι θα κάνεις για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, να μη φύγουν από την Ελλάδα». Αυτό, για μένα, είναι το μεγαλύτερό μου μέλημα. Η επόμενη γενιά από εμάς, από μένα, η γενιά των παιδιών μου, ενδεχομένως. Γι’ αυτούς δουλεύουμε. Και το σχέδιο της επόμενης μέρας σ’ αυτούς απευθύνεται, ώστε να μην είναι μόνο από πείσμα και τρέλα η παρουσία μας στην Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή. Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολλή διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου, αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία», ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Δείτε επίσης:

Εκλογές 2019: Περιοδεία του Μητσοτάκη στη Λακωνία

Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ παρά την αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ – Ποια η διαφορά για εθνικές και ευρωεκλογές

Σχετικές ειδήσεις