ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Νέες κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Νέες κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα
Στο αρχείο αναμένεται να μπει η υπόθεση και για τα άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα

Ολοκληρώνεται έως τα τέλη Απριλίου η εισαγγελική έρευνα για την Novartis. Μέχρι τότε θα κριθεί από την αξιολόγηση των στοιχείων για ποιους από τα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα παραμένει ανοιχτή υπάρχουν ικανές ενδείξεις για άσκηση ποινικών διώξεων.

Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα πάρουν το... δρόμο του αρχείου όπως έγινε και με τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στο μεταξύ οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη αποστείλει κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα, που είναι μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστία, αλλά και οι υπεύθυνοι διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartris, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τη διαφημιστική εταιρεία φαίνεται να «καίει» η πληθώρα εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η έρευνα μέσω των οποίων εκτιμάται πως γινόταν το ξέπλυμα του χρήματος, το οποίο διοχετευόταν προς χάριν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα φάρμακα της Novartis.

Τα χρηματικά ποσά φαίνεται ότι ξεκινούσαν από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, «πάρκαραν» στη θυγατρική της στην Ελλάδα, όπου ένα μέρος τους κατέληγε σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδονταν από μια από τις εμπλεκόμενες διαφημιστικές (σ.σ αυτή που οι υπεύθυνοι της έλαβαν κλήση) για δήθεν διαφημίσεις σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο τα οποία έφευγαν σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με την συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία.

Υπό έρευνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι και άλλες εταιρείες που φέρονται να έπαιζαν τον ίδιο ρόλο.

Στη βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε σήμερα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για τρεις ογκωδέστατους φακέλους, οι οποίοι έφτασαν στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου λόγω «ενδείξεων δωροδοκίας».

Το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε χτες, με την κυβέρνηση να μιλά για σκάνδαλο και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «σκευωρία».

Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κατέληξε για την ώρα σε αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος ενός πολιτικού προσώπου -του Ανδρέα Λοβέρδου- για την περίοδο 2011-2012. Έτσι, ζητείται η άρση της ασυλίας του προκειμένου να κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

Καιρός Πάσχα 2019: Καρέ - καρέ η εξέλιξη του καιρού μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη (video)

Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 2.500 έως 25.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις