ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Πολιτική θύελλα μετά την άρση ασυλίας Λοβέρδου

Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Πολιτική θύελλα μετά την άρση ασυλίας Λοβέρδου

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Τα εικονικά τιμολόγια και οι «ύποπτες» διαδρομές χρήματος 

Σε αρένα μετατρέπεται η πολιτική σκηνή της χώρας μετά την άρση ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis και τις «ενδείξεις χρηματισμού» πολιτικών προσώπων.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε το πρωί της Τρίτης (10/04) στη Βουλή, δημιουργώντας πολιτικό σεισμό και σφοδρή κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

H εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για ακόμη πέντε πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κατέληξε, για την ώρα, σε αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας - σε βαθμό κακουργήματος - ενός πολιτικού προσώπου, του Ανδρέα Λοβέρδου (την περίοδο 2011- 12) για τον οποίον ζητείται η άρση ασυλίας προκειμένου να κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, στο αρχείο τίθεται η υπόθεση για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, και τους Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν νεότερα στοιχεία στο μέλλον.

Από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως λέγεται από δικαστικούς κύκλους, δύο τελικά θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ πολλά είναι εκείνα που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά μέλη επιτροπών που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, προφανώς γιατί θέλει να το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά μέχρι τις εκλογές. Η αντιπολίτευση απαντά ότι πρόκειται για σκευωρία, θέλοντας έτσι να βγάλει από πάνω της τις κατηγορίες που της προσάπτει η κυβέρνηση. Θα ανταπαντήσει με την υπόθεση Πετσίτη, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική ζωή της χώρας να άγεται και να φέρεται με βάση την σκανδαλολογία.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ πλέον διαμορφώνουν την ατζέντα των εκλογών με πολύ υψηλούς τόνους και σφοδρή σύγκρουση, που αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τέλος.

Η κόντρα παίρνει και προσωπικά χαρακτηριστικά αφού ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «παλιανθρώπους» και ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα τους «πάω μέχρι τέλους».

Αν ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις, η πολιτική ζωή του τόπου θα μετατραπεί σε μια απέραντη σκανδαλολογία που η μία πλευρά θα κατηγορεί την άλλη με επιχειρήματα ή με δήθεν στοιχεία. Μέχρι στιγμής, όπως ξεκαθαρίζεται απ όλες τις πλευρές, ροή χρημάτων δεν έχει βρεθεί για κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Τα όσα ισχυρίζονται οι μάρτυρες στη δικογραφία για τον κ. Λοβέρδο και τις σχέσεις του με τον κ. Κ. Φρουζή, ανατράπηκαν από τον ίδιον αφού, όπως τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε έχοντας δίπλα του για συμπαράσταση τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν και για αυτό το λόγο «θα φτάσουν μέχρι το εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω!!! Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη!!»

Στην ίδια «γραμμή» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, που βρίσκονται στο κάδρο της κυβέρνησης κατηγορούμενοι πολιτικά για σκάνδαλο στην συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκονται στην ίδια υπερασπιστική γραμμή και όλα τα στελέχη, όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Φώφης Γεννηματά, εξαπολύουν βολές εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη στα παιχνίδια της εξουσίας. Για αυτό το λόγο η «γραμμή» της Ν.Δ. είναι ότι θα διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο όλα αυτά είναι στημένα ή όχι από την κυβέρνηση, όταν γίνει κυβέρνηση αυτή. Ένας λόγος για τον οποίο η κυβερνητική πλευρά θα κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε να μην συμβεί αυτό. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε σε δηλώσεις του πως θα γίνει νέα έρευνα για τη σκευωρία που στήθηκε γύρω από την υπόθεση Novartis όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου κ. Σοφίας Ζαχαράκη η οποία ανέφερε ότι «τώρα που η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν το θάρρος ν’ απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα: Θα λογοδοτήσουν.

Σχετικές ειδήσεις