ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και τον Σαρίδη η κυβέρνηση

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και τον Σαρίδη η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Με ένα επιπλέον «ναι» των αναμενόμενων πέρασε τη σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισε ο Γιάννης Σαρίδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Βασίλη Λεβέντη. Θυμίζεται πως ο Γιάννης Σαρίδης είχε υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 153 βουλευτές και κατά 136 επί 282 παρόντων.  Το επόμενο στοίχημα πλέον τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι ευρωεκλογές. Και οι δύο έχουν δώσει στην εκλογική αναμέτρηση δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησαν χαμηλότερους τόνους κατά την κοινοβουλευτική αναμέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα κυρίως της Νέας Δημοκρατίας ενώ επιχείρησε να αποδομίσει το «αριστερό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και αποπειράθηκε να ταυτίσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με την ελίτ, όχι λόγω καταγωγής αλλά κυρίως λόγω πολιτικής, όπως είπε.

Τσίπρας: Υποστηρίζετε με ξεδιάντροπο τρόπο τα συμφέροντα των ελίτ

Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως επί τριήμερο επιχείρησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα ουσιώδη, όπως η οικονομία και η κανονικότητα της χώρας.

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν υπέπεσε σε λάθος», είπε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως είναι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη «να πάμε σε εκλογές με κλίμα αρένας».

«Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων» είπε αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν για τον πατέρα του, ξεκαθαρίζοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε δημόσιο πρόσωπο και πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον δικό του.

«Η κατανόηση του σφάλματος είναι το μισό βήμα. Το άλλο μισό είναι να διορθωθείτε», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε πως ουδέποτε εκείνος έχει αποκαλέσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποστάτη. «Έχω την αίσθηση ότι εσείς δεν τιμάται την μνήμη του. Έχω την αίσθηση ότι κινείστε με την βαριά σκιά του επάνω σας», σημείωσε.

«Ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να διερωτηθώ δημόσια: γιατί επιλέγετε τη στρατηγική της λάσπης του ανεμιστήρα; Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει από χέρι», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας, «μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως για αυτό ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές; Μήπως η διαφορά θα είναι αντίστοιχη του δημοψηφίσματος;».

Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογικές αναμετρήσεις ως ο κύριος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα, της παράταξης που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών.

Χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος την προσπάθεια η συζήτηση να απομακρυνθεί από την οικονομία σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πια αφήγημα στην οικονομία καθώς έχει πολλάκις διαψευσθεί.

«Όπως έλεγε ο κ. Πάγκαλος "όλοι μαζί τα φάγαμε" εσείς θέλετε να πείτε πως "όλοι το ίδιο είμαστε"», σημείωσε και υποστήριξε ότι η πολιτική και το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ευνοεί κατάφορα την ελίτ του τόπου και βαραίνει τους πολλούς. και χαρακτήρισε αστεία την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ταυτίσει τον ίδιο με την ελίτ.

«Πολιτικό είναι το πρόβλημα σας», σημείωσε και δήλωσε πως ο ίδιος θα κατεβάσει τους τόνους όντας σίγουρος πως δεν θα πράξει το ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πως αντιγράφει την καμπάνια του Μπολσονάρο.

Επικαλέστηκε δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει καταδικάσει την όξυνση του πολιτικού κλίματος χρεώνοντας την επιλογή αυτή στους συμβούλους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την άδεια Κουφοντίνα θύμισε πως επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας άδειες λάμβανε ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος μάλιστα είχε δραπετεύσει. «Τώρα μιλάτε. Τότε ούτε αντιδρούσατε ούτε μιλάγατε» συμπλήρωσε, ενώ θύμισε και το περιστατικό με τους δραπέτες από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Αυτή θα είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στην ώρα τους. Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους πολλούς», σημείωσε και έκανε μια αποτίμηση των όσων έγιναν τα περασμένα χρόνια στον τομέα της οικονομίας αλλά και τα όσα έχουν δρομολογηθεί.

Επανέλαβε πως τα μέτρα στήριξης που ανήγγειλε στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης είναι μόνιμου χαρακτήρα και δεν παράγουν ελλείμματα. «Πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και πλεονάσματα στην πράξη. Εσείς υπόσχεστε πως θα το κάνετε και μάλιστα με μέτρα τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προγράμματα φρίκης», τόνισε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διαφωνεί με τα θετικά μέτρα. «Θα 'ρθείτε ή δεν θα 'ρθείτε να την ψηφίσετε;» ρώτησε για την 13η σύνταξη.

«Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις που δεν έχουν χώρο για σπατάλες υπέρ των πολλών», σημείωσε και αναφέρθηκε στη δήλωση Μητσοτάκη για ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. «Επειδή κύριε Μητσοτάκη εσείς δεν γνωρίζετε τι συμβαίνει στην χώρα μας μάθετε ότι υπάρχει από το 2002 πρόγραμμα τριών πυλώνων. Αλλά δεν το επιλέγουν οι πολίτες. Δεν επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλεια. Ο καημός σας είναι να πηγαίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Η διαφορά μας είναι ότι θέλετε να καταργήσετε τον υποχρεωτικό πρώτο πυλώνα και να τον κατευθύνετε στον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε σημειώνοντας πως αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει ένα μεγάλο κόστος για τα δημόσια ταμεία.

«Η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα της ελίτ είναι δύο κόσμοι που δεν συμβιβάζονται. Για αυτό όταν σας λέω ότι ανήκετε στην ελίτ, δεν σας μέμφομαι ούτε σας κρίνω. Κρίνω το πρόγραμμά σας, αυτό που πρεσβεύετε», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν εσείς μιλάτε για ξεπερασμένο θεσμό του 8ωρου, το λέτε για να ελαφρύνετε την ελίτ και να επιβαρύνετε τους πολλούς», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποστηρίζετε «με ξεδιάντροπο τρόπο τα συμφέροντα των ελίτ».

«Μα εσείς δεν είστε αυτό που δηλώσατε πως οι ανισότητες αποτελούν φυσική νομοτέλεια που δεν μπορούν να αλλάξουν ποτέ;» διερωτήθηκε με αφορμή την δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα αφήσουν στην αριστερά την μάχη κατά των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά από διλήμματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να αποφασίσει αν θέλει να είναι με τους λίγους ή τους πολλούς. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του ότι ο λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις ελίτ την 26η του Μάη. «Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία» κατέληξε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταυτίζεστε με την φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας

Με ένα λεκτικό λάθος του Νίκου Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ξεκίνησε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου φαντασιακή και ξεκαθάρισε πως τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν τη χαρίζουμε στην αριστερά. «Εσείς το μόνο που έχετε κάνει είναι να παράγετε μιζέρια» είπε σημειώνοντας πως κάποια στιγμή η οικονομία πρέπει να παράγει πλούτο.

Αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση που έχει απεριόριστες ανοχές σε συμπεριφορές που δεν χωρούν στην Νέα Δημοκρατία. «Που θα ήταν αδιανόητες σε μια φυσιολογική χώρα», όπως είπε.

Παραδέχθηκε ότι η συζήτηση την Τετάρτη (08/05/2019) εκτραχύνθηκε και ότι δεν είναι αυτό το ήθος του. «Δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένεια μου» είπε ξεκαθαρίζοντας πως ο τρόπος που πολιτεύεται δε θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αδυναμία.

Αφιέρωσε στον πρωθυπουργό ένα δίστιχο από το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη με τίτλο «Φοβάμαι» και αναφέρθηκε στις αλήθειες που προέκυψαν από αυτή τη συζήτηση.

«Όλοι μαζί είστε Πολάκης, αυτό κατάλαβα από αυτή τη συζήτηση» υποστήριξε και τόνισε πως ήταν επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγηθούμε εδώ, καθώς δε ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη να ανακαλέσει ή θα μπορούσε να τον αποπέμψει.

Άδειασε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη χρήση της φωτογραφίας που έκανε συνδέοντας τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με τη Χούντα.

Εκτίμησε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. «Ο κύριος Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του» είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Τετάρτη (08/05/2019).

«Κύριε Τσίπρα, όταν μου μιλάτε στον ενικό σε αυτή την αίθουσα δε θίγετε εμένα αλλά το αξίωμα σας. Και όταν σας μιλώ στον πληθυντικό δεν το κάνω από σεβασμό αλλά γιατί σέβομαι το αξίωμά σας και το κοινοβούλιο» τόνισε, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ότι τον περιφέρουν σαν γλάστρα.

Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό αλλά πολιτική συζήτηση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ιδιωτική ζωή και όλα πρέπει να είναι διαφανή.

«Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς σου αντιπάλους για τις σχέσεις τους με την ελίτ, πρέπει να είσαι έτοιμος για αντιδράσεις» σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα και μια μεγάλη νίκη όσων υπέστησαν το μπούλινγκ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως τον δικαίωσε ο Παύλος Πολάκης για τα περί φασισμού, επικαλούμενος την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού για «δικιά σας δημοκρατία», σημειώνοντας πως η δημοκρατία είναι μία.

«Οι διαφορετικές εκδοχές της δημοκρατίας έχουν αποτελέσει τη βάση των περισσοτέρων ολοκληρωτικών καθεστώτων της ιστορίας» πρόσθεσε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από τον υπουργό του.

Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα για την Ευρώπη λίγες μέρες πριν τις εκλογές και κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα με τα πλεονάσματα.

«Ποιον θέλετε, ποιον στηρίζετε για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;» ρώτησε τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για οπορτουνισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως οι προβλέψεις είναι για τους πολλούς, κάνοντας αναφορά στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κόμματος του για την ασφάλεια τονίζοντας πως δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια και «αυτό αφορά τους πολλούς», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει ελεύθερους τους μπαχαλάκηδες για να τα κάνουν «γυαλιά - καρφιά».

«Τους καταστήσατε ομήρους των κουκουλοφόρων» είπε ενώ κατηγόρησε την Ξένη Δημητρίου για την δημοσιοποίηση της απόφασής της να διερευνήσει τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Χαρακτήρισε την 13η σύνταξη προεκλογικό επίδομα με στόχο να ανακόψει ο ΣΥΡΙΖΑ την συντριβή του. «Δεν είναι αυτή η συνταγή για να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία στις αγορές» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μάθει να απατούν και όχι να επαιτούν.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι την 26η Μαΐου θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον καλωσόρισε στη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών ώστε ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή στις εκλογές για να ορίσουν το μέλλον τους και ανέπτυξε το πρόγραμμα του για την Παιδεία και το συνταξιοδοτικό. Αναφέρθηκε ακόμα στους αγρότες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, την οικογένεια.

Ένταση προκλήθηκε όταν απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά την κάλεσε να θυμηθεί ότι βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση και της ζήτησε να «καλιμπράρει» τις ίσες αποστάσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοιγμα έκανε και στους προδομένους, όπως είπε, του Αλέξη Τσίπρα και τους κάλεσε να δουν την ανανεωμένη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και το πρόγραμμα της.

«Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα και μπορούν καλύτερα» είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης «κρεμάει» τον Κεφαλογιάννη για τη fake φωτογραφία με τον πατέρα του Τσίπρα

Ο Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τσακαλώτος: H ΝΔ θέλει στο πάνθεον των φιλελλήνων τον Μάνφρεντ Βέμπερ