ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: «Γυρίζει» το παιχνίδι - Πάμε για μεγάλη μάχη ψήφο - ψήφο

Δημοσκοπήσεις: «Γυρίζει» το παιχνίδι - Πάμε για μεγάλη μάχη ψήφο - ψήφο
EUROKINISSI

«Καταιγίδα» δημοσκοπήσεων μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές 2019 - Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Ποια κόμματα καταφέρνουν να πιάσουν το όριο του 3% - Μεγάλη κόντρα για την τρίτη θέση 

«Αίμα και άμμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με φόντο τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει συνεχώς, έπειτα και από το μοίρασμα των προεκλογικών «μποναμάδων» από την κυβέρνηση, στα δύο στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Από το κυβερνών κόμμα ήδη εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμη και να κόψουν πρώτοι το νήμα. Αυτό φυσικά πηγάζει από το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαίνεται από 2,5% έως και 7,2%.

Προβάδισμα της ΝΔ με... άγχος

Μειώνει την διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, οι οποίες καταγράφουν μεγαλύτερη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα την ώρα που οι σχεδόν 1.000.000 αναποφάσιστοι κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους.

Πιο αναλυτικά, στις 6,7 μονάδες καταγράφει την διαφορά η Metron Analysis σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 30,3 με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,6. Τρίτο κόμμα στη μάχη των ευρωεκλογών είναι το Κίνημα αλλαγής με 6,2, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,3 και το ΚΚΕ με 3,9. Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να πλησιάζει το όριο του 3%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 63% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,5% και από αυτούς μόνο το 18% προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ με το 63% να απαντά «άλλο».

Η αξιολόγηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική και μόλις το 31% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά. Το 66% αποτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως εξίσου αρνητική είναι η αξιολόγηση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Νέας Δημοκρατίας με τις αρνητικές ψήφους να φτάνουν το 61% και το 62% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω gallery

Σαφές το προβάδισμα αλλά οι αναποφάσιστοι θα μιλήσουν τελευταίοι

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα καταγράφει την διαφορά στο 7,2% σημειώνοντας παρόλα αυτά η εφημερίδα το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου και βρίσκεται στο 29,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 3,4% και ανεβαίνει στο 22%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,9% και το ΚΚΕ με 5,1%.

Στην ανάλυση της δημοσκόπησης σημειώνεται πως η διαφορά μπορεί να κυμανθεί από 5,8% έως 8,6%. Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 62,3%.

Στα επιμέρους ερωτήματα, η 13η σύνταξη δείχνει να μην έχει πείσει καθώς το 77,1% την χαρακτηρίζει προεκλογικό επίδομα, ενώ το 40,1% υποστηρίζει πως ήταν δικαίωμα του πρωθυπουργού οι διακοπές στο κότερο και το 23,8 να απαντά πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες. Μόνο το 23,9 απαντά αρνητικά.

Δημοσκόπηση - «μπουρλότο»

Δημοσκόπηση «βόμβα» πυρπολεί το πολιτικό σκηνικό, μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η νέα έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr δείχνει την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στις 3,5 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (έναντι 23,4% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (έναντι 17,5% στην προηγούμενη μέτρηση).

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%).

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 35%, ενώ το 33% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49% (η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

13η Σύνταξη: Στους λογαριασμούς τα χρήματα - Ποιοι και γιατί πήραν λιγότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Εβδομάδα πληρωμών: Ποιοι πάνε ταμείο από Δευτέρα - Αλλαγές στην πληρωμή των συντάξεων

Eurovision 2019 – Προγνωστικά: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής – Ανατροπή στον τελικό

Σχετικές ειδήσεις