ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Ανατροπή με τα αποτελέσματα - Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες χωρίς πλειοψηφία

Εκλογές 2019: Ανατροπή με τα αποτελέσματα - Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες χωρίς πλειοψηφία
Αποτελέσματα Εκλογών 2019 LIVE: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Αποτελέσματα Εκλογών 2019 : Τα πάνω - κάτω φέρνει η απλή αναλογική σε δήμους και σε περιφέρειες, μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι αυτό γιατί σε αρκετές περιοχές της χώρας οι νέοι εκλεγμένοι άρχοντες θα πρέπει να συμμαχήσουν με δύο ή ακόμα και με τρεις αντιπάλους τους προκειμένου να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο που θα τους επιτρέψει να διοικήσουν.  

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους. Έτσι πλέον θα εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες των συνδυασμών της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες και στους δήμους.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο νέος Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει 10 έδρες, τρεις λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Νίκας που κατάφερε να κερδίσει τον Πέτρο Τατούλη, έχει τις ίδιες έδρες με τον αντίπαλο του, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο νέος περιφερειάρχης χρειάζεται επιπλέον εννέα συμβούλους για να έχει την πλειοψηφία.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα νησιά του Ιονίου, καθώς η Ρόδη Κράτσα κατάφερε να εκλέξει 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε δεκάδες δήμους της ελληνικής επικράτειας. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ο νέος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει μόλις επτά έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η πλειοψηφία στο δήμο απαιτεί 25 ψήφους.

Στην Ηλιούπολη ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εξασφάλισε στον πρώτο γύρο 6 έδρες, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Βασίλειο Βαλασόπουλου, ο οποίος κατέχει 13 έδρες.

Ανατροπή υπήρξε και στον δήμο Χανίων, με τη νίκη του Παναγιώτη Σημανδηράκη έναντι του Αριστείδη Παπαδογιάννη. Ο κ. Σημανδράκης κατέχει 9 έδρες, ενώ ο αντίπαλός του 13.

Μόλις μία έδρα παραπάνω από τον δεύτερο της εκλογικής μάχης, Χάρη Δαμάσκο, θα έχει στον δήμο Αχαρνών ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός.

Διαβάστε επίσης

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές!Σάρωσαν Πατούλης, Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

Κόντρα Φώφης - Βενιζέλου: Μετά τον Βαγγέλη ποιος;

Σχετικές ειδήσεις