Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο Νίκος Ξυδάκης εξηγεί τι εννοούσε με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Newsbomb

Εκλογές 2023: «Αυτό που είπα ήταν μέρος μια συζήτησης μιάμισης ώρας. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω πέρα από αυτό το οποίο πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο έχει διατυπωθεί από πολλούς ανθρώπους» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» σε ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σήμερα δεν επέμεινε στη φράση, χωρίς ταυτόχρονα να ανακαλεί και επιχειρώντας να ερμηνεύσει το περιεχόμενο τους.

Σημείωσε πως είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί.

Ωστόσο, δήλωσε πως δεν απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο θολό μυαλό μέρος των ψηφοφόρων που ψήφισε ΝΔ και έκανε λόγο για προπαγάνδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικότερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, κληθείς να απαντήσει για τη φράση του «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», είπε: «Αυτό που είπα ήταν μέρος μια συζήτησης μιάμισης ώρας. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω πέρα από αυτό το οποίο πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο έχει διατυπωθεί από πολλούς ανθρώπους».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις φράσεις που χρησιμοποίησε, επικαλέστηκε την ιστορική φράση του 1989 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και τότε, όπως σημείωσε, «σχολιαζόταν με πολιτικούς όρους».

«Είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε μια ιστορική φάση που περνάμε τώρα που έχουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να το ειρηνεύσεις, πώς ψηφίζει ο κόσμος, πώς προασπίζει τα συμφέροντα ο κόσμος και πώς τα βλέπει» πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι εννοούσε, συνέχισε: «Πώς ψήφισαν για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου που αποδείχθηκε ο δήμιός τους, πώς ψήφισε η εργατική τάξη των Τραμπ».

Κατά τον Νίκο Ξυδάκη, «δεν υπάρχει μια εξήγηση» και προσέθεσε πως «βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε».

Ερωτηθείς αν αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στο «θολό μυαλό», ο Νίκος Ξυδάκης απάντησε ότι δεν είπε αυτό το πράγμα και πρόσθεσε: «Για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στην 107η για την ενημέρωση, δεν υπάρχει συζήτηση, κρίση, ζύμωση, και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσει των προγραμμάτων τους».