Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πάει στα άκρα ο Κασσελάκης - Προς μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμονή του Συνεδρίου

Αντώνης Γκιόκας Αντώνης Γκιόκας

Σε εμφύλιο οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοβουλία Κασσελάκη να ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να μπουν στην πλατφόρμα isyriza και να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο.

Δεν κάνει πίσω στην πρωτοβουλία του για το ερωτηματολόγιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μετά το ηχηρό «άδειασμά» του από κορυφαία στελέχη του κόμματος, με πρωταγωνίστρια την Όλγα Γεροβασίλη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης κηρύσσει ανεπίσημα την έναρξη εμφύλιο πολέμου στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναλυτικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form… . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Εξελίξεις προ των πυλών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ηχηρή παρέμβαση Γεροβασίλη-Σπίρτζη

Να αποτρέψει τον διαφαινόμενο τρίτο κύκλο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» του κόμματος που γνωρίζαμε ως σήμερα- επιχειρεί με τη βαρυσήμαντη παρέμβαση της η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης, που βλέπουν τον Στέφανο Κασσελάκη να κινείται στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός προσωποπαγούς, δικού του κόμματος.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι παρεμβάσεις αυτές και όσες ακόμα ακολουθήσουν, να φέρουν εξελίξεις και να προκαλέσουν «σεισμό» στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να διασωθεί το κόμμα - με την παρέμβαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι η παλιότερη βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει θητεύσει σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα του και φυσικά έχει διατελέσει σε κομβικές θέσεις της κυβέρνησης 2015-2019. Και το πιο σημαντικό από όλα -στην παρούσα συγκυρία- είναι πως συνομιλεί συχνότατα με τον Αλέξη Τσίπρας. Τα ίδια, λίγο πολύ, ισχύουν και για τον Χρήστο Σπίρτζη, που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει πλούσια δράση στο παρασκήνιο. Με βάση τα παραπάνω, ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί αμέτοχη την ολισθηρή πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ειδικά όταν γίνεται αντιληπτό ότι πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να αιφνιδιάσει τους πάντες και να θέσει στο Συνέδριο ζητήματα τα οποία δεν έχουν τεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, ούτε και υπάρχουν στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Μάλιστα, φαίνεται ότι επιχειρεί να ακουμπήσει τον «πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα, το σύμβολο, την οργανωτική δομή του. Στόχος, κατά τα φαινόμενα, είναι η δημιουργία ενός κόμματος που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το κυβερνητικό παρελθόν του -με τα λάθη και τα σωστά του- δεν θα αποτελείται από τα στελέχη που το μεταμόρφωσαν στον έναν από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 12 χρόνια και φυσικά δεν θα έχει στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να φτιάξει ένα εντελώς δικό του κόμμα, χωρίς όργανα και χωρίς κανέναν να αμφισβητεί την «αυθεντία» του.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα και να αναβάλει το Συνέδριο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμα και να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, αν το αποφασίσουν το 50+1% των μελών της.

Η Γεροβασίλη πήρε το όπλο και αδειάζει Κασσελάκη - Ζητά Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή

Έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο του κόμματος, ζητά με ηχηρή της παρέμβαση το κορυφαίο στέλεχος, Όλγα Γεροβασίλη μετά το ερωτηματολόγιο στο iSYRIZA, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που εμμέσως προχωρά σε δημοψήφισμα για αλλαγή ονόματος λογοτύπου και δομών.

Χαρακτηριστικά στο ερωτηματολόγιο τίθενται ερωτήματα για την κατεύθυνση, αν είναι αριστερή ή κεντροαριστερή, το όνομα, το λογότυπο και αλλαγές στο κόμμα, χωρίς αυτές να έχουν περάσει από τα θεσμικά όργανα.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Κασσελάκης αγνόησε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές και τα μέλη, θέτοντας θεμελιακά ζητήματα για τη δομή του κόμματος.

Η κυρία Γεροβασίλη ασκεί σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσσελάκη για το ερωτηματολόγιο iSYRIZA, τονίζοντας πως θα περίμενε πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα στα μέλη , να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση.

Θέτοντας σε συναγερμό το κόμμα, η γραπτή δήλωση της κ. Γεροβασίλη έχει κατακλείδα: «Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σημειώνεται πως η κ. Γεροβασίλη διαχρονικά βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του #iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος. Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω. Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Μετά την ηχηρή παρέμβαση Γεροβασίλη και ο Σπίρτζης «αδειάζει» τον Κασσελάκη

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Σπίρτζης άφησε σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε -μέσω του iSyriza- στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο, σημειώνοντας πως τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.

Κινούμενος στην ίδια γραμμά που χάραξε με ηχηρή παρέμβασή της η Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε απαράδεκτο να βγάζει ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μάλιστα, τόνισε πως όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε στο κόμμα, κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης, έκανε λόγο για οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια του Κασσελάκη να το βγάλει από πάνω του.

Ακόμη, μίλησε για κατάρρευση του κόμματος.

Τέλος, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Ο Κασσελάκης κάνει γκάλοπ για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει «να τα αλλάξει όλα»

Απαντήσεις σε ερωτήματα που ακουμπούν τα «θεμέλια» του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει προς τα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης παραμονές του Συνεδρίου, προκαλώντας πολλές απορίες και ανησυχία στα στελέχη για τη σκοπιμότητα τους, καθώς αυτά τα θέματα δεν έχουν μπει στον προσυνεδριακό διάλογο, ούτε φυσικά υπάρχουν στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να μπουν στην πλατφόρμα isyriza και να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο.

«Ζητώ τη γνώμη σας. Γιατί ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει σε εσάς. Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης, στο μήνυμα του. Πέραν του προσωπικού τόνου -καθώς μιλάει σαν ιδιοκτήτης του ΣΥΡΙΖΑ-, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να «απελευθερωθεί» από όλα τα «δεσμά» που του επιβάλει η ύπαρξη του συντεταγμένου κόμματος, με δομή και όργανα.

Και αν αυτό το συμπέρασμα προκύπτει ευκόλως από το όσα αναφέρει το μήνυμα του, τότε, βλέποντας τα ερωτήματα, γίνεται κατανοητό ότι στο μυαλό του βρίσκεται ακόμα και η αλλαγή του ονόματος του κόμματος. «Επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα;», είναι ένα από τα ερωτήματα, ενώ σε άλλο τίθεται το ζήτημα για το λογότυπο.

Παράλληλα, όμως, ανοίγει και η συζήτηση για την πολιτική και ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος, καθώς στη συζήτηση μπαίνει η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, για την μετακόμιση στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, μετά τις ευρωεκλογές.