Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: «Σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας» (videos)

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι: «σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει αλλαγές μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήσαμε».

«Πότε θα γίνει η αποτίμηση αυτών των πρωτοβουλιών δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Αλλά για να αρχίσει η διαδικασία σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε διάθεση και βούληση να παρουσιάσει αυτόν τον κατάλογο» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίσαμε ότι σε πνεύμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης θεωρήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε…» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι «θα προσπαθήσουμε εμείς και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των δεσμεύσεων».

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Συμφωνήσαμε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας».

Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.