Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα: Έχετε καταντήσει τη χώρα μια «Ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας»

Newsbomb

«Κύριε Τσίπρα, πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 25 λεπτά της ομιλία σας εκτοξεύοντας επιθέσεις εναντίον μου», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του προέδρου της ΝΔ

- Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και το συμφέρον της είναι να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Αλλά μη φοβάστε, έχετε εξασφαλίσει την υστεροφημία σας στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών.

- Η μεσαία τάξη θα πληρώσει ακριβά τον δικό σας τυχοδιωκτισμό. Κάθε εβδομάδα που περνάει και η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός, τόσο εντείνεται το δελτίο της κοινωνικής θύελλας και αυτά που ετοιμάζετε για τον λαό.

- Δεν τη θέλετε την Εξεταστική Επιτροπή κ. Τσίπρα, γιατί είστε εκτεθειμένος. Δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας και την καταστροφή του 2015. Και κάθε μέρα που περνάει η Ελλάδα μοιάζει πλέον με αυτό που λένε οι Σάξονες συνάδελφοι του κ. Τσακαλώτου ως «Banana Republic», δηλαδή «Ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας».

- Υπήρχε, πράγματι, μια απίστευτα απαράδεκτη πρακτική τα κόμματα να δανείζονται με αντάλλαγμα μελλοντικές εγγυήσεις και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας. Εσείς που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τη Διαφάνεια γιατί προχωρήσατε στη σύσταση Επιτροπής Βαρεμένου το 2015 και ακόμη αυτή δεν έχει εκδώσει πόρισμα.

- Εμείς δεν θα έχουμε πρόβλημα με το ζήτημα του δανεισμού κ. Τσίπρα, γιατί θα ψηφίσουμε ως κόμμα διάταξη στο καταστατικό μας, που θα απαγορεύει τον δανεισμό.

- Με τις συνεχείς παρεμβάσεις σας στερείτε το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη σε υποθέσεις που εκκρεμούν στην ελληνική δικαιοσύνη. Όσο κάνετε αυτά κ. Τσίπρα συγκαλύπτετε τα δικά σας στελέχη, όπως τον κ. Φλαμπουράρη και τη ροπή του προς τα δημόσια έργα όσο και τον κ. Σταθάκη, ο οποίος «ξέχασε» να δηλώσει 2 εκατ. ευρώ.

- Μάθαμε, πάντως, κ. Τσίπρα ότι στον ελεύθερό σας χρόνο, φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους που εσείς οι ίδιος καταγγέλλετε. Δηλητηριάζετε κάθε υγιή θεσμό του κράτους και επιδιώκετε τον εξευτελισμό της υπό σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

- Θα έπρεπε να υπάρξουν ξεχωριστές Εξεταστικές Επιτροπές για τα δάνεια των κομμάτων και τα αντίστοιχα των ΜΜΕ.

- Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά διαφωνούμε ως προς τα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ζητείται η συγκρότησή της.

- Εάν, πάντως, επιθυμούσατε κύριε Τσίπρα τη θεσμική θωράκιση του κράτους θα είχατε αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Έστω και τώρα, σας καλώ να αφήσετε στην άκρη το μικροκομματικό σας συμφέρον και να πάμε σε μια πλήρη αναθεώρηση του Συντάγματος.

- Ζείτε με την πλάνη μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία υποφέρει. Για την κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» είναι ένα αστικό απωθημένο. Έχετε απεμπολήσει το φιλότιμο και δέχεστε αυτό τον αυτοεξευτελισμό των αντικρουόμενων απόψεων σε βασικές πολιτικές σας, όπως η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, όταν δύο κορυφαίοι υπουργοί σας εξέφρασαν διαφωνία ως προς την πολιτική σας.

- Αφήστε, επιτέλους, κ. Τσίπρα κάτι όρθιο πριν φύγετε. Κάθε μέρα που περνά, το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό. Η «πρώτη φορά Αριστερά» κοντεύει να σαρώσει τα πάντα. Ο λαός ασφυκτιά και ψάχνει να πιαστεί από κάπου, χρειάζεται το «οξυγόνο» των εκλογών.

- Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες κ. Τσίπρα και η ΝΔ θα κληθεί σύντομα, ίσως πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι περιμένουμε κι εμείς, να κυβερνήσει.