ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Σταϊνμάιερ στο Μαξίμου: Τι είπαν μπροστά στις κάμερες (vid)

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ με φόντο το προσφυγικό αλλά και τα εθνικά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σήμερα, Δευτέρα (05/12/2016).

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τονίστηκε, εξάλλου, η σημασία του Κυπριακού για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης, ότι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν απαραίτητο όρο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για την θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Τέλος, στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε αναφορά και στο ιταλικό δημοψήφισμα.

«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν οι Ιταλοί», δήλωσε ο κ. Στάινμαϊερ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κρίση στην Ιταλία «κυβερνητική και όχι πολιτειακή» και πρόσθεσε: «Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται σε μια δύσκολή εποχή για την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη(...) συμβάλλει και θα συμβάλει στη συνοχή της (Ευρώπης) ιδιαίτερα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση (...) Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, το κύριο βάρος του μεταναστευτικού και τη διαπραγμάτευση».

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τι δήλωσαν on camera οι κύριοι Τσίπρας και Σταϊνμάιερ

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER