ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Newsbomb.gr στην ορκωμοσία της νέας Βουλής (photos)

Το Newsbomb.gr στην ορκωμοσία της νέας Βουλής (photos)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (05/02/2015) η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Άπαντες ήταν παρόντες, καθώς μετά από άδεια που εξασφάλισαν από τον εισαγγελέα των φυλακών, στο Μέγαρο της Βουλής προσήλθαν για την ορκωμοσία και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή τρία διαφορετικά είδη ορκωμοσίας.

Συγκεκριμένα, έγινε ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, με μουσουλμανικό και με πολιτικό - τον τελευταίο επέλεξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής, Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν μετακινήθηκε προς καμία από τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σύνεση, ενότητα και πνεύμα αφοσίωσης.

Από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, που ανήκουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίσθηκε στο Κοράνι μόνο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν οι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Για αύριο, Παρασκευή (06/02/2015) είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, αξίωμα για το οποίο έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

tsipras3454

Οι βουλευτές των κομμάτων κατέφθασαν συνοδευόμενοι από τις οικογένειες τους, με πιο...ενθουσιώδεις τα λεγόμενα «πρωτάκια».

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν φυσικά η οικονομία και πιο συγκεκριμένα η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Όπως τόνιζαν όλοι, όμως, αυτά θα συζητηθούν από αύριο, "καθώς σήμερα είναι ημέρα γιορτής".

theodorakis

Περισσότεροι άνδρες στο Σώμα

Σημαντική ανανέωση που φτάνει το 45% με 135 νέους βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο έβγαλε η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η νέα Βουλή θα έχει 69 γυναίκες, μόλις πέντε περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεσή της, όπως εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η νέα Βουλή είναι και πάλι επτακομματική με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της «Δημοκρατικής Αριστεράς», η οποία και έμεινε εκτός.

koutsoubas

Επίσης, 16 πρώην Υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής (11 από ΝΔ - 5 από ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης με 135.638 ψήφους στη Β' Αθηνών και ο τελευταίος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Χατζησάββας της Χρυσής Αυγής με 1.642 στο Κιλκίς.

Στο κομμάτι των μεταβολών:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές (+78),

• Η ΝΔ 76 (-53),

• Η Χρυσή Αυγή 17 (-1)

• Το Ποτάμι 17,

• Το ΚΚΕ 15 (+3),

• Οι ΑΝΕΛ 13 (-7)

• Το ΠΑΣΟΚ 13 (-20).

Σχετικές ειδήσεις