ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο - Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Είστε νέος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς!

Μνημόνιο - Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Είστε νέος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς!

«Με ρωτήσατε γιατί δεν πήραμε τη συμφωνία με τα δύο δισ. ευρώ. Καλά, εμείς δεν την πήραμε, αλλά εσείς γιατί δεν την πήρατε αν την είχατε για να μας σώσετε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σκωπτικά στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε συμφωνία 2 δισ. και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθήσει, όχι μόνο αυτά που αναγκάζεται η κυβέρνηση τώρα να προωθήσει, αλλά και βαθύτερα δημοσιονομικά μέτρα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια με το χρέος σε αυτή την κατάσταση, με προοπτική να φτάνει στο 200%, ας παραδεχτούμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους για να βγούμε έστω μεσο-μακροπρόθεσμα από τα μνημόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, δε, στη συζήτηση περί του νέου και του παλαιού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ιδέες και οι ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ είναι πολύ παλιές, ενώ είχε την αίσθηση ότι και στην παράταξη της ΝΔ υπήρχαν διαφορετικές μεταξύ τους αντιλήψεις, εκ των οποίων η μία είναι η νεοφιλελεύθερη.

Αφού ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικρατήσει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δημιουργώντας «τρομακτικές ανισότητες», υπογράμμισε ότι δεν είναι το καινούριο η αντίληψη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, αλλά και πως αυτές είναι οι αντιλήψεις του χθες που «θα πεθάνουν αργά ή γρήγορα». «Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις είναι αντιλήψεις του χθες, όχι το καινούριο, όχι οι αντιλήψεις του αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πράγματι θα είχαμε υψηλότερα πλεονάσματα, αλλά θα είχαμε ανάπτυξη και όχι ύφεση. Μας ρίξατε για να μην αισθανθούν οι πολίτες τους καρπούς των θυσιών των προηγούμενων ετών», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, καταλήγοντας: «Κύριε Τσίπρα, ξέρω ότι είστε νέος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Γι’ αυτό να πάρετε καμία συμβουλή και από εμάς»!

Απαντώντας στη δεύτερη παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να του εξηγήσει πώς γίνεται, αφού η σημερινή κυβέρνηση έχει χρεώσει τόσο πολύ τον ελληνικό λαό, όπως την κατηγορεί η ΝΔ, η μεγάλη πλειοψηφία να συνεχίζει να την στηρίζει με το παραπάνω, έχοντας στις δημοσκοπήσεις διπλό σκορ μεταξύ τους.

«Αφού κάναμε τόσα δεινά, πώς γίνεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μας στηρίζει; Πως γίνεται να είστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάλι πίσω μας;», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.