ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή- Ασφαλιστικό – Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο ως το 2060, όμως ήρθατε εσείς

Βουλή- Ασφαλιστικό – Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο ως το 2060, όμως ήρθατε εσείς

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο κηρύσσει πόλεμο γενεών, πολεμά την παραγωγικότητα, ισοδυναμεί με κοινωνική και οικονομική εξόντωση.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Άκουσα με ενδιαφέρον την ανάλυσή σας για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Ή μήπως ήταν βιώσιμο και με τις δικές σας παρεμβάσεις δεν έγινε;»»

«Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήρθατε εσείς», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

«Τα προσθετα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν από τη δική σας διαχειριστική ικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει σε διάλογο στα μπλόκα λέγοντας: «Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας; Μήπως πρέπει να πάτε εσείς κοντά τους, στα τρακτέρ, να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως κάνατε και λέγατε αυτά τα οποία λέγατε;».

«'Ισως ο χώρος εκείνος να σας είναι πιο οικείος», ανέφερε δηκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας αυτοκριτική είπε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είχε κρυφτεί κάτω από το χαλί.

«Εδώ και τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαμε το πρόβλημα να έρχεται, ανεργία, δημογραφικό, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες γι αυτό που έγινε. Το σύστημα δημιουργήθηκε περιστασιακά και έδινε λάθος κίνητρα και μηνύματα», είπε.

Επικαλέστηκε μάλιστα μια φράση του Τάσου Γιαννίτση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι «για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία»

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα στο παρελθόν.

«Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Σύνταγμα ήταν για να αποδοκιμαστεί το σχέδιο Γιαννίτση. Η ηγεσία τότε του Συνασπισμού ήταν οι πρώτοι καταγγέλλοντες», είπε.

Υποστήριξε δε ότι επί ΝΔ υπήρξαν σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά. «Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων, δεν είχε ζητηθεί από την τρόικα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά αναλογιστική μελέτη που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.

Κομματική φιέστα η εκδήλωση της Κυριακής 24 Ιανουαρίου

«Επιλέξατε την Κυριακή τις προσωπικές επιθέσεις και το διχασμό των Ελλήνων» αναφερόμενος στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Στρέφετε τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, δηλητηριάζετε με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Σε άλλο σημείο εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα διορισμών συγγενικών προσώπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της αριστεράς μπροστά στο κομματικό αλισβερίσι, τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για να κάνουν διορισμούς στο δημόσιο;»

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις.

«Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και αναρωτήθηκε «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς να έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο».

«Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας. Εύχομαι να υιοθετήσετε μια άλλη δημιουργική αντίληψη για την οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις ώρες του καλοκαιριού του 2015. Σας ζητώ να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που δημιουργήσατε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση όπως το έκαναν οι Κύπριοι με προϋπόθεση μια δίκαιη, κοινωνική, ρεαλιστική συμφωνία.

«Να βάλουμε όλοι πλάτη. Μόνο με σχέδιο, αλήθεια και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις